Napetosti

SAD odbio izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova

Napetosti u odnosima dviju zemalja rastu nakon što je prošlog petka SAD likvidirao u Bagdadu jednog od najmoćnijih iranskih zapovjednika Kasima Sulejmanija.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2020. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu koji je trebao u četvrtak nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su američki dužnosnici.

Napetosti u odnosima dviju zemalja rastu nakon što je prošlog petka SAD likvidirao u Bagdadu jednog od najmoćnijih iranskih zapovjednika Kasima Sulejmanija.

Temeljem sporazuma iz 1947., koji regulira pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obvezna omogućiti pristup stranim diplomatima no Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma.

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u kazala je kako je vidjela medijska izvješća o tome no nije dobila nikakve informacije ni od SAD-a, ni od UN-a u pogledu vize za Zarifa.

Zarifovo putovanje bilo je planirano prije napada u petak.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a omogućila bi Zarifu globalnu pozornicu za kritiziranje SAD-a zbog Sulejmanijeve likvidacije.

Iranski veleposlanik pri UN-a Madžid Takht Ravanči opisao je to ubojstvo kao "očigledni primjer državnog terorizma i zločina koji predstavlja teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava uključujući posebice... Povelju Ujedinjenih naroda".

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom no nije rečeno jesu li razgovarali o Zarrifovoj vizi.

SAD je u ponedjeljak optužio Rusiju i Kinu da su blokirali izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se trebala potvrditi nedodirljivost diplomatskih i konzularnih sjedišta nakon napada 31. prosinca na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dvije zemlje su odgovorile da se takva izjava mora osvrnuti i na američki napad na Sulejmanija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close