Zamjena za Amerikance

SAD očekuje da Njemačka pošalje vojsku na sjever Sirije

“Od njemačke vojske očekujemo da može zamijeniti dio američkih snaga na sjeveru Sirije“, kazao je specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) traže od vlasti Njemačke da pošalju vojsku u ratom zahvaćenu Siriju.

“Od njemačke vojske očekujemo da može zamijeniti dio američkih snaga na sjeveru Sirije“, kazao je specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey.

Jeffrey je u intervjuu za list “Welt am Sonntag“ istakao kako Njemačka već aktivno učestvuje u političkom procesu rješavanja krize u Siriji, kao i u borbi protiv terorističke organizacije ISIL te je dodao da Washington od Berlina očekuje i konkretnu podršku u vojnom smislu.

On je kazao da SAD traži partnere u borbi protiv ISIL-a koji će dobrovoljno intenzivirati vojne aktivnosti, a da je upravo Njemačka zemlja od koje se takvo nešto očekuje.

“Ne mora to prioritetno biti slanje borbenih postrojbi. ISIL se najefikasnije može poraziti u suradnji s lokalnim snagama u Siriji. Međutim, strana pomoć je potrebna kada je riječ o zračnim operacijama, logistici i obuci“, kazao je Jeffrey.

Naglasivši kako je cilj u potpunosti uništiti teroriste ISIL-a, Jeffrey je kazao kako je na sjeveru Sirije potrebno uspostaviti stabilnost kako se teroristi ne bi mogli reorganizirati.

“SAD želi da se u Siriji započne proces političkih reformi pod okriljem Ujedinjenih naroda i da se iranske snage u potpunosti povuku iz te zemlje“, poručio je Jeffrey.

Kopirati
Drag cursor here to close