Rat se nastavlja

SAD je možda srušio i drugu iransku bespilotnu letjelicu

Uvjereni smo da smo srušili jedan dron, možda smo srušili i drugi, rekao je general Kenneth McKenzie u intervjuu za CBS News.
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2019. u 23:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka mornarica možda je srušila i drugu iransku bespilotnu letjelicu u Hormuškom tjesnacu prošli tjedan, rekao ja zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva u utorak. Sjedinjene Države rekle su u u četvrtak da je njihov broj "uništio" iransku bespilotnu letjelicu u Hormuškom tjesnacu koja je zaprijetila brodu, no Iran je rekao da nije izgubio nikakav dron.

"Uvjereni smo da smo srušili jedan dron, možda smo srušili i drugi", rekao je general Kenneth McKenzie u intervjuu za CBS News. "Kao i obično, bila je to složena taktička situacija. vjerujemo da su dva drona bila mete i to uspješno", rekao je.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom ostane neimenovan, rekao je za Reuters da je možda ratni brod Boxer srušio i drugi dron prošli tjedan, iako još rade na tome da to i potvrde.

Napetosti u Perzijskom zaljevu rastu i strahuje se da bi Sjedinjene Države i Iran mogli zaratiti. SAD optužuje Iran za niz sabotaža od sredine svibnja na brodove u Hormuškom tjesnacu, najfrekventnijem morskom putu za prijevoz sirove nafte, javljaju agencije.

Teheran takve navode odbacuje. Iran je u lipnju raketom zemlja-zrak srušio američki izviđački dron i ustvrdio da je ta letjelica povrijedila iranski zračni prostor, no Washington tvrdi da je bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Predsjednik Donald Trump nakon toga je objavio da je u posljednji trenutak odustao od vojnog udara na Iran kao kaznu za rušenje drona. Sjedinjene Države zvone na uzbunu jer Iran i njegovi saveznici sve se više koriste dronovima za nadzor i napade na Bliskom istoku.

Kopirati
Drag cursor here to close