Centr za zajedničke operacije

SAD i Turska formiraju sigurnu zonu u Siriji, Pompeo zadovoljan

Pompeo se na Twitteru dotakao razgovora o formiranju sigurne zone na sjeveroistoku Sirije.
Vijesti / Svijet | 10. 08. 2019. u 12:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja dogovora njegove zemlje i Turske u vezi s formiranjem "Centra za zajedničke operacije".   

Pompeo se na Twitteru dotakao razgovora o formiranju sigurne zone na sjeveroistoku Sirije.  

''Veoma sam zadovoljan napretkom koji su ostvarile Sjedinjene Američke Države (SAD) i Turska u kontekstu rješavanja zajedničkih sigurnosnih problema na sjeveroistoku Sirije i uspostave održivog sigurnosnog mehanizma'', poručio je Pompeo, prenosi agencija Anadolija.  

Formiranje sigurne zone, po riječima Pompea, predstavlja vrlo značajan korak u uspostavljanu mira i sigurnosti.  

U Ankari su od 5. do 7. kolovoza okončani razgovori vojnih izaslanstava SAD-a i Turske o formiranju sigurne zone u Siriji.  

Postignut je dogovor o hitnoj provedbi mjera koje će u prvoj etapi okončati zabrinutosti Turske na sigurnosnom planu, odnosno da se u najkraćem mogućem roku na području Turske formira centar za zajedničke operacije s ciljem izgradnje sigurne zone, koja će biti formirana u koordinaciji sa SAD-om.  

Turski i američki vojni dužnosnici suglasili su se da će sigurna zona biti mirovni koridor. Strane su se usuglasile i da će poduzeti sve dodatne mjere da bi se raseljeni Sirijci mogli vratiti u svoju domovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close