UN

SAD, Francuska, Britanija su možda umiješane u ratne zločine

Istražitelji UN-a preporučili su da sve države uvedu zabranu na transfer oružja zaraćenim stranama kako bi ih spriječili u činjenju teških kršenja ljudskih prava.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2019. u 13:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska možda su umiješane u ratne zločine u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obavještajnih podataka i logističke podrške koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije, koja je izgladnjivala civile u sklopu ratne taktike, priopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

Istražitelji UN-a preporučili su da sve države uvedu zabranu na transfer oružja zaraćenim stranama kako bi ih spriječili u činjenju teških kršenja ljudskih prava, prenio je Reuters.

''Jasno je da kontinuirano opskrbljivanje oružja zaraćenim stranama produžava sukob i patnju jemenskog naroda. Zbog toga pozivamo na države članice da ne šalju više oružje stranama u konfliktu'', kazala je Melissa Parke, stručnjakinja u sklopu nezavisnog panela UN-a.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavne strane u koaliciji koja se bori protiv pokreta Houtha, koji uživa podršku Irana i kontrolira jemensku prijestolnicu, dva su najveća kupca američkog, britanskog i francuskog oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close