60 dana

SAD dao ultimatum Rusiji

Washington daje Rusiji 60 dana da se uskladi s INF-om
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2018. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države dale su u utorak Rusiji rok od 60 dana da se uskladi sa sporazumom iz 1987. o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), zaprijetivši da će Washington suspendirati svoje obveze iz tog dokumenta ako Rusija to ne učini.

"Sjedinjene Države danas izjavljuju da je Rusija kršila sporazum i suspendirat ćemo naše obveze za 60 dana ako Rusija ne bude poštivala svoje obveze na način koji se može provjeriti", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo nakon sastanka šefova diplomacija NATO-a u Bruxellesu.

NATO je podupro izjavu Washingtona, kazavši da Rusija čini "bitne povrede" INF-a, što Rusija niječe. Savez je priopćio da je sada na Rusiji odgovornost da sačuva sporazum. "Sada je na Rusiji da očuva INF", rekao je NATO u izjavi.

Savez je pozvao Rusiju da bez odgode pristupi "potpunom i provjerljivom" poštivanju INF-a. Trump je u listopadu rekao da se SAD kani povući iz sporazuma INF-a, uz tvrdnju da se Rusija ne drži tog dokumenta, Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Rusija je odmah zaprijetila protumjerama. Ako SAD razvija nuklearno oružje srednjeg dometa, tada će Rusija morati "obnoviti ravnotežu", kazao je glasnogovornik Kremlj Dimitrij Peskov. On je nazvao Trumpov plan o povlačenju iz sporazuma INF duboko zabrinjavajućim i naglasio da "takve mjere mogu svijet učiniti opasnijim", piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close