Ruska isporuka

S-400 stigao u Tursku

Ministarstvo odbrane navodi u priopćenju da je "prva isporuka opreme" sistema protuzračne odbrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestolnice Ankare.
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2019. u 11:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva isporuka ruskog sistema proturaketne odbrane stigla je u Tursku, priopćilo je u petak tursko ministarstvo odbrane, u potezu koji je približio tu zemlju američkim sankcijama i novom sporenju s  Washingtonom.

Ministarstvo odbrane navodi u priopćenju da je "prva isporuka opreme" sistema protuzračne odbrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestolnice Ankare.

SAD je odlučno zatražio od članice NATO-a Turske da se povuče iz ugovora s Rusijom, koji vrijedi  više od dvije milijarde dolara, upozoravajući tu zemlju da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ukoliko nastavi s nabavkom ruskog sistema. Također, SAD je priopćio da Turskoj neće biti dopušteno da sudjeluje u programu proizvodnje visoko sofisticiranih borbenih aviona F-35.

SAD je u više navrata tvrdio da je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu  F-35.

Sankcije bi predstavljale novo pogoršanje ionako loših odnosa između Turske i SAD-a. Prošle  godine SAD je uveo sankcije Turskoj zbog zatvaranja američkog pastora, izazivajući krizu turske nacionalne valute.

Ugovor s Rusijom, prvi takav ugovor Rusije s jednom članicom NATO-a, također je izazvao zabrinutost da se Turska približava ruskoj sferi utjecaja.

Turska odbija da popusti pod američkim pritiskom, insistirajući da je izbor nabavke vojne opreme pitanje nacionalnog suvereniteta, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close