Summit

Ruski veleposlanik u Londonu: G7 igra ‘opasnu igru‘ gurajući Rusiju prema Kini

Čelnici skupine G7 okupit će se na samitu u St Ivesu, na jugu Engleske, od 11. do 13. lipnja. Rusija će vjerojatno biti na dnevnom redu.
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2021. u 21:21 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina G7 igra "opasnu igru" agresivnim i neutemeljenim kritiziranjem Kremlja jer time Rusiju gura bliže Kini, ocijenio je u četvrtak ruski veleposlanik u Londonu Andrej Kelin.

Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta kritizirali su ovaj mjesec i Kinu i Rusiju, prikazujući Kremlj kao zlonamjeran, a Peking kao nasilnika, ali te riječi nisu popratili konkretni koraci osim izražavanja potpore Tajvanu i Ukrajini.

Skupina G7 je u priopćenju poručila da Rusija ima destabilizirajući utjecaj u svijetu zbog aneksije Krima 2014., gomilanja snaga na granici s Ukrajinom i miješanja u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Kelin je rekao da su kritike skupine G7 pristrane, konfrontacijske, da im nedostaje supstance i da raspiruju protuzapadne osjećaje među Rusima, te da takvim agresivnim stajalištem prema Rusiji i Kini gura dvije sile jednu prema drugoj.

"To je opasna igra", rekao je Kelin (64). "Rusija i Kina imaju golem potencijal na različitim područjima, u ekonomiji, tehnologiji, vojnim kapacitetima, politici, potencijal koji je raširen po cijelom svijetu".

"Nismo saveznici s Kinom, no guranjem Rusije i Kine približava nas se Kini, u tom smo smislu sve više ujedinjeni protiv izazova koji dolaze sa Zapada".

Rusija, najveća zemlja na svijetu po teritoriju, niječe da se miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja i tvrdi da Zapadom vlada proturuska histerija.

Kina, drugo svjetsko gospodarstvo, poručuje da je Zapad nasilnik i da njegovi lideri imaju post-imperijalni mentalni sklop zbog kojeg misle da se mogu ponašati kao svjetski policajci.

Čelnici skupine G7 okupit će se na samitu u St Ivesu, na jugu Engleske, od 11. do 13. lipnja. Rusija će vjerojatno biti na dnevnom redu.

Kelin je rekao da će se Rusija ponašati u skladu sa svojim geopolitičkim interesima i da je, ako postoje pitanja o kojima treba razgovarati, dijalog najbolji način.

"Ali G7 preferira megafonsku diplomaciju", rekao je. "To je klub koji izražava određena mišljenja o različitim temama, ali nema osnove da bi sudio drugim zemljama o stanju demokracije".

Na pitanje u vezi kritika skupine G7 o poštivanju ljudskih prava u Rusiji, Kelin je rekao da bi SAD i Britanija trebali posvetiti više pozornosti stanju u kojem se nalazi njihova vlastita demokracija zbog napada na Kapitol i rasnih pitanja u Britaniji.

"Pogledajte sebe u toj situaciji - ali oni to ne žele", rekao je. "Nitko im ne daje pravo da sude o drugima, posebice kad je riječ o stanju demokracije".

Rusija je primljena u G7 1997. za vrijeme bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, koji je tada postao G8, ali joj je članstvo suspendirano 2014. zbog aneksije Krima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close