Gomila se vojska

Ruska vojna flota plovi kroz La Manche na putu prema Siriji

Vijesti / Svijet | 17. 10. 2016. u 21:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Admiral Kuznecov'', ruski nosač zrakoplova naoružan raketnim oružjem upravo prolazi pored obala Norveške na putu prema vodama Sirije.

U ovoj ratnoj floti uz nosač plovi krstarica Petar Veliki, razarač Viceadmiral Kulakov i veliki protupodmornički brodovi.

Ruska flota će proći kroz kanal La Manche što je izazvalo popriličnu zabrinutost u Engleskoj u vrijeme rastućih tenzija između vlada ovih zemalja oko rata u Siriji.

Britanska Kraljevska mornarica i njeni saveznici u NATO se pripremaju za prolazak "Admirala Kuznecova" i njegove pratnje, koji bi prema očekivanjima Britanaca trebali proc´i na 1,6 kilometara udaljenosti od obale Ujedinjenog Kraljevstva, a prije toga će i izvesti vježbu bombardiranja sjeverno od Škotske.

Times piše kako će za navigaciju kretanja ruskih brodova duž britanske obale biti angažirana dva britanska vojna broda, a pomorski patrolni zrakoplov NATO-a pratit će kretanje ruske flote u britanskim vodama.

''Admiral Kuznjecov'' je vrlo dobro naoružan brod. Doduše, i njega moraju pratiti drugi ratni brodovi, ali ne u tolikom broju kao njegove američke ''kolege''. U slučaju potrebe brod može sam sebe obraniti.

Ima 12 protubrodskih sustava ''Granit'', 6 automatskih topova AK-630, dva protupodmornička sustava ''Udav'' s 60 dubinskih bombi, protuzračni-raketni sustav ''Kinžal'' i raketno-artiljerijski sustav ''Kortik''. Neprijatelj se ne može čak ni približiti nosaču aviona, ni iz zraka, ni kroz vodu.

Ovo je prvi put da se ruski nosač zrakoplova pridružuje ostalim pomorskim snagama otkako je prošao kroz obimnu obnovu.

Kopirati
Drag cursor here to close