Rostov-on-Don

Ruska podmornica iz Sredozemnog mora gađala mete u Siriji

Vijesti / Svijet | 08. 12. 2015. u 14:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar obrane priopćio je da je vojska pokrenula niz novih zračnih i raketnih udara po metama u Siriji i po prvi put je lansirala krstareći projektil iz podmornice.

Ministar Sergey Shoygu izjavio je da je krstareći projektil Kalibr lansiran iz podmornice Rostov na Donu koja se nalazi u Sredozemnom moru, uspješno pogodivši svoju metu. Krstareće rakete kojim je opremljena podmornica su one iste koje su koristili ruski ratni brodovi koji su gađali Islamsku državu iz Kaspijskog mora.

Kazao je da su bombarderi Tu-22 također sudjelovali u posljednjim napadima, izvodeći 60 borbenih misija u protekla tri dana.

Shoygu je poručio predsjedniku Vladimiru Putinu da su sirijske snage zauzele regiju u blizini granice s Turskom gdje je turski borbeni avion oborio ruski vojni avion 24. studenog. Kazao je da su sirijski i ruski vojnici izvukli crnu kutiju oborenog aviona.

Putin je naredio da bude istražena u prisustvu stranih eksperata, prenosi AP.

Nevidljiva podmornica

Russia Today prenosi da je podmornica "Rostov-on-Don" opremljena modernim ruskim krstarećim raketama "Kalibr".

Polovinom studenog pojavili su se navodi da je ista ta podmornica pogodila ciljeve u uporištu ISIL-a u Ragi, što rusko Ministarstvo obrane nije ni demantiralo niti potvrdilo.

Rusija je gađala mete ISIL-a u Siriji modernim krstarećim raketama "kalibr", ispaljujući ih s ratnih brodova u Kaspijskom moru početkom listopada, podsjeća ruska TV, dodajući da je i krajem studenog 18 krstarećih raketa ispaljeno s tih brodova.

Poznata kao "unaprijeđeni kilo", prema šifriranom imenu NATO-a, "Rostov-on-Don" (B-237) prvi je model treće generacije podmornica klase "varšavjanka" (projekt 636).

Ta "nevidljiva" podmornica na dizel i električni pogon smatra se najtišom u svijetu, posjeduje produženi borbeni domet, a relativno mala veličina joj pomaže da se kreće u plitkim vodama.

Naoružana je torpedima od 533 milimetra i krstarećim raketama voda-zemlja "kalibr-PL", prilagođenim potrebama podmornice, navodi RT.

Neprimijećena crna rupa

Teška je 4.000 tona, dostiže brzinu od 20 nautičkih milja na sat i može zaroniti do 300 metara dubine.

Ima posadu od 52 člana i može provesti 45 dana na moru.

NATO je takav tip podmornice nazvao "crnom rupom" zbog njene sposobnosti da ostane neprimijećena.

Podsjetimo, početkom listopada Rusija je lansirala rakete na ciljeve pod kontrolom Islamske države u Siriji s bojnih brodova u Kaspijskom jezeru udaljeno 1500 kilometara, rekao je ruski ministar obrane Sergej Shoigu.

Lansirano je 26 krstarećih projektila na 11 ciljeva koji su redom uništeni, piše RT.

Kopirati
Drag cursor here to close