Kaže Putin

Ruska flota sposobna otkriti i uništiti “bilo koju metu”

Na petoj paradi sudjeluju 54 broda, 48 zrakoplova i više od 4000 vojnika.
Vijesti / Svijet | 25. 07. 2021. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je na velikoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu kazao da je ruska flota sposobna otkriti i uništiti "bilo koju metu".

U Sankt Peterburgu se održava glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja ruske flote.

“Danas, ruska flota raspolaže sa svim što treba kako bi nepogrešivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo otkriti bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u zraku i nanijeti joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac”, rekao je Putin u govoru koji je prenosila televizija.

Prema njegovim riječima, Rusija je zauzela svoje mjesto među “glavnim pomorskim silama svijeta” razvivši “pomorsko zrakoplovstvo kratkog i dugog dometa, obalne obrambene sustave i hipersonično precizno naoružanje nove generacije koje nema premca u svijetu i koje se nastavlja uspješno dorađivati i poboljšavati”.

Na petoj paradi sudjeluju 54 broda, 48 zrakoplova i više od 4000 vojnika, piše Hina.

Predviđena su dva paradna stroja na Nevi i u obližnjem Kronštatu, na otoku Kotlinu.

Na Nevi će, pored ostalih brodova, biti prikazana i najnovija fregata projekta 22350 “Admiral Kasatonov”, nenuklearni brod “Kronštat” i drugi brodovi, dok će u Kronštatu paradni stroj činiti 16 brodova, među njima raketna krstarica “Maršal Ustinov”, korveta “Gremjašči” i drugi.

Na kraju tog dijela parade lovci Su-25 će obojiti nebo bojama ruske zastave. Parada je već održana u Vladivostoku gdje se nalazi Tihooceanska flota, a praznik ratne mornarice obilježit će i Sjeverna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.

Navečer u 20 sati u Sankt Peterburgu će se održati svečana artiljerijska počasna paljba, ali zbog epidemioloških mjera neće biti publike.

Rusija je početkom tjedna objavila da je uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500 te hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, da je letio brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i pogodio 350 kilometara udaljenu metu na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Kopirati
Drag cursor here to close