Ne treba preuveličavati

Rusija Zapadu: “Dan D nije bio odlučujući za kraj II. svjetskog rata”

Taj bi komentar mogao razbjesniti ratne veterane u Velikoj Britaniji gdje se u srijedu obilježava 75. godišnjica najveće pomorske invazije u povijesti.
Vijesti / Svijet | 05. 06. 2019. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u srijedu poručila Zapadu da iskrcavanje u Normandiji 1944. nije bilo odlučujuće za kraj II.svjetskog rata i da ulogu zapadnih saveznika ne treba preuveličavati.

Taj bi komentar mogao razbjesniti ratne veterane u Velikoj Britaniji gdje se u srijedu obilježava 75. godišnjica najveće pomorske invazije u povijesti.

Na svečanosti u Portsmouthu  bili su britanska kraljica Elizabeta II. i svjetski čelnici, uključujući Donalda Trumpa i Angelu Merkel.

Govoreći na tjednoj konferenciji za novinare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odala je počast poginulima na zapadnom frontu i dodala da Moskva uvažava ratne napore Zapada.

“To naravno ne treba preuveličavati. Pogotovo istovremeno ne umanjivati titanske napore Sovjetskog Saveza bez kojih pobjede jednostavno ne bi bilo”, rekla je.

Sovjetski Savez izgubio je više od 25 milijuna ljudi u tzv. Velikom domovinskom ratu i Moskva je pod predsjednikom Vladimirom Putinom počela obilježavati pobjedu velikim vojnim paradama na Crvenom trgu.

“Kao što kažu povjesničari, iskrcavanje u Normandiji nije bilo odlučujuće za ishod II.svjetskog rata i Velikog domovinskog rata. On je već odlučen pobjedama Crvene armije, pogotovo u Staljingradu (krajem 1942.) i Kursku (sredinom 1943.)”, kaže Zaharova.

U prvim satima 6. lipnja 1944. više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta i započelo zračni, kopneni i pomorski napad na Normandiju koji je rezultirao oslobađanjem zapadne Europe od nacista.

Invazija, kodnog imena “Operacija Overlord” i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale.

Moskva, koja se do Dana D tri godine borila protiv njemačkih snaga na istočnom frontu i od 1943. postupno ih potiskivala, pozivala je tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla da otvori drugu bojišnicu još od kolovoza 1942.

“Čekali su da njemačka vojna sila maksimalno oslabi na istoku da bi smanjili gubitke na zapadu”, rekla je Zaharova.

Britanska kraljica Elizabeta pridružila se u srijedu u Portsmouthu svjetskim čelnicima, uključujući Donalda Trumpa i Angelu Merkel, na obilježavanju 75. obljetnice Dana D, najveće pomorske invazije u povijesti koja je uvelike doprinijela okončanju Drugog svjetskog rata.

Kraljica, princ Charles, predsjednici i premijeri ustali su kako bi zapljeskali veteranima, u odorama punih medalja, dok su stajali na velikoj pozornici pokraj počasne garde nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

“Svi smo imali ulogu koju smo trebali odigrati, nisam bio nervozan, ali sam bio prestrašen kao i svi drugi”, rekao je Bert Edwards, opisujući svoju ulogu prije 75 godina kao pripadnik posade broda Kraljevske mornarice HMS Belloni.

“To je nešto što se događa jednom u životu i čini te ponosnim jer si sudjelovao u tome”, rekao je za vrijeme trajanja filma.

Premijerka Theresa May pridružila se američkom predsjedniku i njegovoj supruzi Melaniji tijekom posljednjeg dana državnog posjeta na prigodnim događanjima u Portsmouthu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison i njemačka kancelarka Angela Merkel te čelnici i visoki predstavnici deset drugih zemalja također su nazočili svečanosti.

“Dok stojimo ujedinjeni kako bi odali počast onima čija je hrabrost i žrtva na plažama Normandije preokrenula Drugi svjetski rat, zavjetujemo se da nikada nećemo zaboraviti naš dug prema njima”, rekla je May.

“Njihova solidarnost i odlučnost u obrani naše slobode ostaju lekcija budućim naraštajima”, dodala je britanska premijerka na odlasku.

Kopirati
Drag cursor here to close