Proglašena stranim agentom

Rusija ugasila još jednu grupu za ljudska prava

Poznata i kao Centar za potporu autohtonih naroda sjevera, ta nevladina organizacija je 2015. godine dobila naziv "stranog agenta" zbog primanja financijskih sredstava iz inozemstva.
Vijesti / Svijet | 08. 11. 2019. u 10:32 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskovski sud donio je odluku o raspuštanju grupe za zaštitu starosjedilačkih naroda, drugu takvu odluku za manje od tjedan dana, koju su u četvrtak kritizirale europske vlasti.

Poznata i kao Centar za potporu autohtonih naroda sjevera, ta nevladina organizacija je 2015. godine dobila naziv "stranog agenta" zbog primanja financijskih sredstava iz inozemstva. Taj naziv je kasnije uklonjen nakon što se centar odrekao stranog financiranja, javio je Reuters.

Ali presuda suda u srijedu naložila je raspuštanje skoro 20-godišnje grupe zbog navoda da je prekršila ruske zakone o nevladinim organizacijama.

Grupe za ljudska prava i druge organizacije koje je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente, izraz koji nosi negativnu konotaciju iz sovjetskog doba, mogu se podvrgnuti pregledima na mjestu događaja i suočiti se s birokratskim nadzorom.

''Ovi zabrinjavajući događaji idu protiv neovisnog i aktivnog civilnog društva, što je suštinski element svake demokracije'', izjavila je u četvrtak Maja Kocijančić, glasnogovornica EU za vanjske poslove, nakon zatvaranja centra.

'' Od vitalnog je značaja stvoriti odgovarajuće uvjete državne potpore nevladinim organizacijama i potaknuti otvoreno i inkluzivno okruženje za njihov rast'', dodala je ona.

Ruski zakon zahtijeva od stranih grupa da podnose redovne izvještaje o svom financiranju, o svojim ciljevima, kako troše svoj novac i ko su njihovi menadžeri.

Sporna organizacija je već uložila žalbu na odluku suda.

Kopirati
Drag cursor here to close