Diplomatska uvreda

Rusija traži od Češke spomenik sovjetskog maršala

Kip maršala Konjeva, koji je tijekom Drugog svjetskog rata predvodio Crvenu armiju u protjerivanju nacista iz tadašnje Čehoslovačke, u Pragu je simbol desetljeća komunističke vladavine koja je uslijedila nakon rata.
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2020. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Kip je u Pragu bio godinama sustavno vandaliziran

Rusija je u petak zatražila od Češke da joj preda kip poznatog sovjetskog vojnog zapovjednika, maršala Ivana Konjeva, koji je prošli tjedan uklonjen iz Praga usprkos negodovanju Moskve.

Brončana statua u natprirodnoj veličini skinuta je sa svoga postolja dizalicom 3. travnja. Kip maršala Konjeva, koji je tijekom Drugog svjetskog rata predvodio Crvenu armiju u protjerivanju nacista iz tadašnje Čehoslovačke, u Pragu je simbol desetljeća komunističke vladavine koja je uslijedila nakon rata.

No, na njega ruske vlasti gledaju kao na heroja te je uklanjanje statue doživljeno kao diplomatska uvreda, a Rusija to smatra opasnim pokušajem revizije povijesti.

Kip Konjeva, koji je imao jednu od ključnih uloga u gušenju ustanka u Mađarskoj 1956. i podizanju Berlinskog zida 1961., uklonjen je 3. travnja. Gradske vlasti ga namjeravaju smjestiti u muzej.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je zamolio češkog kolegu Lubomira Metnara da se založi kako bi se kip vratio u Moskvu.

Rusija je potvrdila da je spremna platiti njegov transport i sve ostale troškove, prenosi Hina.

Češko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je na praškim vlastima da odluče što će s kipom sovjetskog maršala.

Spomenik će, kako se pretpostavlja, biti premješten u trajni postav budućeg Memorijalnog muzeja 20. stoljeća.

Kip je u Pragu bio godinama sustavno vandaliziran, stanovnici su ga neprestano polijevali ružičastom bojom.

Kopirati
Drag cursor here to close