Novi krug razgovora

Rusija pozdravila odluku Sirije o uspostavi primirja

Primirje koje je objavljeno u sirijskim državnim medijima uvjetovano je povlačenjem pobunjenika 20 kilometara od demilitariziranih zona.
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2019. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva je pozdravila odluku sirijske vlade da uspostavi primirje u pokrajini Idlib ukoliko se sporazum iz Sočija bude poštovao, izjavio je ruski specijalni izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

''Lopta nije samo na strani terena umjerenih opozicionih snaga, koje nažalost, kontroliraju samo manji dio zone deeskalacije u Idlibu'', navodi novinska agencija TASS izjavu ruskog posrednika.

''Sudeći po našim procjenama, 90 posto teritorije ostaje pod kontrolom terorističke organizacije Hayat Tahrir al-Sham (ranije poznate kao Jabhat al-Nusra) i onih koji su povezani s njom '', dodao je on.

Primirje koje je objavljeno u sirijskim državnim medijima uvjetovano je povlačenjem pobunjenika 20 kilometara od demilitariziranih zona. Objava Damaska se dogodila u vrijeme novog kruga razgovora u kazahstanskoj prijestolnici kojima prisustvuju predstavnici Rusije, Irana, Turske i drugih strana.

Kopirati
Drag cursor here to close