Vjerovali ili ne

Rusija poslala medicinsku pomoć SAD-u

Dmitry Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da je Trump prihvatio pomoć Rusije "sa zahvalnošću".
Vijesti / Svijet | 01. 04. 2020. u 10:26 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je poslala avion s medicinskom pomoći Sjedinjenim Američkim Državama u jeku borbe protiv globalne pandemije novog koronavirusa.

Vojni transportni avion natovaren medicinskom opremom i zaštitnim maskama poletio je iz Moskve u srijedu ujutro, objavilo je Ministarstvo obrane Rusije.

Na snimcima Ministarstva obrane mogle su se vidjeti kutije s opremom u unutrašnjosti aviona Antonov An-124 Ruslan u moskovskoj zrakoplovnoj bazi Chkalovsky.

Dostava pomoći je uslijedila nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog kolege Donalda Trumpa u ponedjeljak, kada su dvojica čelnika raspravljali o suradnji u borbi protiv širenja novog koronavirusa. U priopćenju Kremlja navedeno je da je razgovor održan na inicijativu Washingtona.

Dmitry Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da je Trump prihvatio pomoć Rusije "sa zahvalnošću".

"Nudeći pomoć američkim kolegama, predsjednik Putin pretpostavlja da će, kada se američka proizvodnja medicinske opreme i materijala ubrza, SAD reciprocitetno djelovati ukoliko bude bilo potrebe", rekao je Peskov, prenosi novinska agencija Interfax.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Također, WHO je uz Europu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 42.300 ljudi, a potvrđeno je preko 860.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins".

Do sada se oporavilo više od 175.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close