Ledeni rat

Rusija porazila Ameriku na Arktiku

SAD zaostaju za Rusijom i Kinom koje ulažu sve više novca u ojačavanje svog vojnog prisustva na Arktiku proizvodnjom novih ledolomaca.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2019. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je pobijedila SAD na Arktiku - strateški važnom polarnom krugu, tvrdi američki internet portal National Interest.

Dok Rusija remontira ledolomce i gradi novu seriju superteških brodova na nuklearni pogon, SAD i dalje koriste "polarnu zvijezdu" iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i to samo jedan operativni brod, objašnjava portal.

U tekstu se ističe da SAD zaostaju za Rusijom i Kinom koje ulažu sve više novca u ojačavanje svog vojnog prisustva na Arktiku proizvodnjom novih ledolomaca, piše Srna.

Što se tiče američke vojske, ona i dalje ima samo jedan brod-ledolomac teške klase. Istovremeno, Rusija ima dva operativna broda slične klase, dok je u tijeku remont još četiri teška ledolomca.

Američki portal napominje da su ruski ledolomci znatno "mlađi" od američke "polarne zvijezde".

Foto: Cardesign.ru / Leader

Rusija u ovom trenutku gradi novu klasu superteških ledolomaca koja nosi oznaku "10510 Leader". Riječ je o brodovima koji će imati deplasman od čak 71.380 tona i koji će predstavljati "najteže ledolomce na svijetu".

Kineski stručnjaci smatraju da se taj brod slobodno može usporediti s nosačem zrakoplova ili teškom raketnom krstaricom. Ako bi se na njemu nalazile različite rakete, uključujući krstareće (a veličina ledolomca to dozvoljava), civilni brod bi postao vojni.

America Is Losing the Arctic Circle Arms Race to Russia

Key point: Moscow is building many more icebreakers than Washington has. have suggested diverting funding from the Coast Guard's initiative to acquire a new heavy icebreaker to the border wall. This comes at a time where Russia and China are investing more and more money into the Arctic capabilities of their militaries, including icebreakers.

National Interest navodi da u operativnu službu u Rusiji ušao suvremeni ledolomac na nuklearni pogon "arktika" koji spada u brodove klase "22220".

Riječ je o klasi teških nuklearnih ledolomaca čiji deplasman doseže 33.000 tona.

Osim ovog broda, ruske brodograđevinske kompanije rade na ledolomcima iste klase Ural i Sibir koji bi u operativnu upotrebu trebali biti uvedeni najkasnije do kraja 2022. godine.

Rusija planira do 2026. godine da izgradi ukupno pet ledolomaca ovog tipa, navodi američki portal.

Kopirati
Drag cursor here to close