Mir mir mir

Rusija ponudila da posreduje između Indije i Pakistana

Moskva je uputila tu ponudu nakon što je Pakistan priopćio da razmatra vraćanje zarobljenog indijskog pilota.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2019. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je spremna da posreduje između Indije i Pakistana, u pokušaju da ublaži napetosti između dvije nuklearne sile, priopćili su u četvrtak ruski vladini dužnosnici, upozoravajući na rizik od novih sukoba između dvije zemlje. 

Moskva je uputila tu ponudu nakon što je Pakistan priopćio da razmatra vraćanje zarobljenog indijskog pilota. 

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je američko posredovanje pomoglo u ublažavanju krize. 

Rusija ima posebno bliske veze s Indijom koja kupuje velike količine ruske vojne opreme, a njeni odnosi s Pakistanom poboljšani su u posljednjim godinama. 

Video: Prilog televizije BBC o incidentu u Kašmiru

Upitan danas da li je Rusija spremna da pomogne u posredovanju između dvije zemlje, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavo: "Ukoliko one to žele, naravno da ćemo pomoći". 

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kasnije je izjavila da je Moskva spremna da učini sve što je u njenoj moći kako bi pomogla. 

- Zabrinuti smo eskalacijom napetost između Indije i Pakistana i opasnim manevrima oružanih snaga dvije zemlje, koji riskiraju da se pretvore u direktne vojne sukobe - izjavila je  Zaharova novinarima. 

Lavrov je u srijedu razgovarao s indijskim ministrom vanjskih poslova Sushmom Swarajom na marginama jednog skupa u Kini nakon čega je izjavio da bi napetosti između dvije zemlje mogle popustiti ukoliko obje strane pokažu suzdržanost, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close