Otvoreni sukob

Rusija optužila Tursku za eskalaciju sukoba u Siriji; mrtvi na sve strane

U sukobima turskih i sirijskih snaga na sjeverozapadu Sirije poginulo je više od 50 turskih vojnika proteklih mjesec dana, uključujući 33 poginula vojnika u četvrtak u samo jednom zračnom napadu.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2020. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twiiter / U sirijskom ratu se koriste svakojaka oružja i oprema

U sukobima turskih i sirijskih snaga na sjeverozapadu Sirije poginulo je više od 50 turskih vojnika proteklih mjesec dana, uključujući 33 poginula vojnika u četvrtak u samo jednom zračnom napadu.

Moskva je optužila Ankaru za eskalaciju nasilja, uoči samita Erdogana i Putina, koji treba biti održan u četvrtak.

Ruski dužnosnici su izjavili da smatraju Tursku odgovornom za propast dogovora o primirju postignutom u Sočiju, u Rusiji, 2018. godine.

Po njihovim riječima, Ankara nije poštovala taj dogovor da obuzda naoružane grupe koje nastavljaju napadati sirijske i ruske ciljeve.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka uništavanja sirijskog protuzračnog sustava ruske proizvodnje, Pancir-S1. 

Twitter stranica Clash Report, koja izvještava o ratnim sukobima, objavila je snimku napada za koju tvrdi da se dogodio u noći s 2. na 3. ožujka, u blizini strateškog grada Sarakiba, koji je sirijska vojska ovaj tjedan zauzela drugi put, nakon što su pobunjenici uz tursku zračnu i topničku podršku povratili kontrolu nad njim. 

Clash Report je uz snimku također naveo da tragovi termalne kamere na sustavu Pancir upućuju na to da je ovaj sustav bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. Međutim, turski dron ga je uništio prvi - a iako mu je radar bio aktivan, izgleda da Pancir nije detektirao i presreo projektil prije nego je uništen.

Turska je priopćila da su poginula još dva njena vojnika u napadu sirijskih vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, gdje se nastavljaju sukobi dvije vojske.

Ankara je poslala tisuće vojnika u provinciji Idlib kako bi podržala sirijske pobunjenike koji se tu nalaze, ali nije uspjela zaustaviti ofanzivu snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, da povrati tu provinciju.

Oblast Idliba blizu turske granice posljednje je uporište pobunjenika poslije devet godina rata u Siriji, prenosi Beta.

Tursko Ministarstvo obrane priopćilo je da je u najnovijem napadu sirijskih snaga na turske vojnike također ranjeno šest vojnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će otputovati u Moskvu, kako bi dogovorio primirje u Siriji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rusija: Teroristi se otrovali vlastitom bombom

Militatni su pokušali da upotrijebe kemijsko oružje u istočnom dijelu deeskalacijske zone Idlib, priopćio je ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u Siriji. Međutim, kako su naglasili u Centru, zbog odsustva iskustva i vještine korištenja otrovnih supstanci militanti su narušili hermetičnost jedne granate, uslijed čega je došlo do njegovog curenja.

Na kraju, sami teroristi su bili otrovani kemijskim supstancama i nisu uspeli da detoniraju municiju i realiziraju provokaciju, navodu ruski portal Sputnik.

Dokazi o neuspjeloj kemijskoj provokaciji su dobiveni 3. ožujka za vrijeme operacije sirijske vojske protiv terorista na istoku Idliba.

Nema logike

''Sirija nije počinila nikakve neprijateljske akcije protiv Turske, sadašnje nesuglasice između dvije države su nelogične'', izjavio je sirijski predsjednik Bashar al Asad. On je dodao da nesuglasice koje postoje između Rusije i Turske, nemaju logike.

Do zaoštravanja situacije u regiji sirijske provincije Idlib je došlo 27. veljače, kada su militanti terorističke grupe Hay'at Tahrir al-Sham napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u zračnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema priopćenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je poduzela mjere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i osigurala evakuaciju poginulih i ranjenih.

Nakon toga je Turska najavila i poduzela kopnene i zračne napade na položaje sirijske vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close