Nema presedana

Unatoč pozivu Amerike: Rusi neće osloboditi ukrajinske brodove

Washington je priopćio u četvrtak da sastanak između predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina neće biti održan dok Moskva ne oslobodi tri ukrajinska mornarička broda i njihove posade, zarobljene prošlog mjeseca kod Krima.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2018. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je u petak odbacio američki poziv da oslobodi ukrajinske brodove i mornare, navodeći da ne može uvoditi presedane u ruski pravosudni sustav, ali je dodao da Moskva ostaje zainteresirana za susret na najvišoj razini sa Sjedinjenim Državama. 

Washington je priopćio u četvrtak da sastanak između predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina neće biti održan dok Moskva ne oslobodi tri ukrajinska mornarička broda i njihove posade, zarobljene prošlog mjeseca kod  Krima. 

''Naravno da takva pozicija ne može biti osnova za kršenje kursa zakonskog postupka, i istraga je u tijeku protiv onih koji su prekršili ruske državne granice'', izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji s novinarima. 

Rusija je u prošlom mjesecu uhitila ukupno 24 člana posade ukrajinskih brodova i optužila ih je za ilegalni ulazak u ruske vode. Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija zaplijenila dva manja ratna broda i tegljača protuzakonito i optužile su Moskvu za oružanu agresiju. 

Putin i Trump trebali su se sastati na marginama summita G20 u Argentini prije dva tjedna, ali je Trump otkazao susret nakon mornaričkog incidenta. 

Peskov je kazao kako je Kremlj još spreman organizirati buduće sastanke između Trumpa i Putina, kao i sastanke na ostalim razinama. 

''Ostajemo uvjereni da je takav sastanak podjednako nužan za Moskvu kao i za  Washington'', istaknuo je ruski glasnogovornik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close