Rasprava u UN-u

Rusija odbacuje optužbe SAD-a o korištenju kemijskog oružja

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley smjesta je dala naslutiti da ruski prijedlog nema nikakvih izgleda za usvajanje.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2018. u 10:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je odbacila u utorak u UN-u nove američke "proizvoljne" optužbe o korištenju kemijskog oružja od strane sirijskog režima i napala ponovljenim prijedlogom o novom "doista nezavisnom" mehanizmu međunarodne istrage.

Na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti organiziranom na njegov zahtjev, ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja ocijenio je da je američki državni tajnik Rex Tillerson dao "proizvoljne izjave" protiv sirijskog režima, prenoseći na Damask odgovornost za novi navodni kemijski napad na pobunjeničku enklavu istočna Guta i "pokušavajući kompromitirati i Rusiju".

"Nije li čudno da se ta epizoda, koju tek treba potvrditi, vremenski poklopila sa sastankom u Parizu" o kemijskom oružju, upitao je ruski veleposlanik. "To je čudna podudarnost".

Na sastanku je iznio i ideju o "novom međunarodnom tijelu za istrage" o korištenju kemijskog oružja u Siriji koje bi zamijenilo Zajednički istražni mehanizam u Siriji čiji mandat nije obnovljen upravo zbog ruskog veta.

"Želimo se izdići iznad nesuglasica i predložiti da se uspostavi novo međunarodno istražno tijelo koje će utvrditi činjenice na temelju detaljnih i nepobitnih dokaza dobivenih transparentnim i pouzdanim metodama tako da Vijeće sigurnosti može identificirati one koji su odgovorni za uporabu otrova kao oružja", rekao je Nebezja, a prenijela ruska agencija TASS.

Osim toga, Rusija je predstavila i nacrt rezolucije kojom se zalaže za osnivanje tog novog mehanizma koji bi bio "doista nepristran, nezavisan, profesionalan i vjerodostojan".

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley smjesta je dala naslutiti da ruski prijedlog nema nikakvih izgleda za usvajanje.

"Nećemo prihvatiti nijedan ruski prijedlog koji minira našu sposobnost utvrđivanja istine ili dovodi u pitanje nezavisnu i nepristranu istragu", kazala je ona.

Vodeći ruski diplomat u srijedu je optužio Sjedinjene Države da promoviraju nepotvrđene izvještaje o napadima kemijskim oružjem u Siriji u cilju podrivanja ruskih mirovnih  inicijativa.

Rusija je domaćin mirovnih pregovora u crnomorskom turističkom gradu Sočiju naredni tjedan, za koje neke opozicijske osobe tvrde da će biti u suprotnosti s mirovnim inicijativama UN-a.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u intervjuu za novinsku agenciju Interfax da SAD promoviraju "namještene, nepotvrđene izvještaje" o navodnom korištenju kemijskog oružja u Siriji kako bi omele ruske mirovne napore.

Kopirati
Drag cursor here to close