Ubojstvo generala

Rusija: Napad će dovesti do eskalacije tenzija koje će pogoditi milijune ljudi

Najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2020. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Napad će dovesti do eskalacije tenzija koje će pogoditi milijune ljudi

Rusija je ''alarmirana'' ubojstvom Qassema Soleimanija i plaši se da bi taj napad mogao poremetiti situaciju na Bliskom Istoku, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova na oficijelnoj web stranici.

''Vijest o smrti zapovjednika iranske Revolucionarne garde Al Quds Qasema Soleimanija u napadu američkih snaga kod aerodroma u Bagdadu je alarmirajuća. Washingtonov potez je izazvati bezbroj ozbiljnih posljedica po regionalni mir i stabilnost'', navodi se u priopćenju, te dodaje:

''Pretpostavljamo da takve radnje neće doprinijeti pronalasku rješenja za kompleksne probleme koji su se akumulirali na Bliskom Istoku, već će dovesti do novih eskalacija tenzija u regiji''.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova je ranije tijekom dana napisala na svojoj oficijelnoj Facebook stranici da će ova eskalacija ''pogoditi milijune ljudi''.

''Kako bi osudile napade na svoja veleposlanstva, države se obraćaju Vijeću Sigurnosti UN-a sa nacrtima izjava. Washington se nije obratio Vijeću Sigurnosti, što znači da ih nije zanimala reakcija svijeta'', napisala je Zakharova.

''Zanimala ih je samo promjena situacije u regiji. Ovaj napad će samo dovesti do eskalacije tenzija koje će sigurno pogoditi milijune ljudi''.

Najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei obećao je u petak da će "osvetiti" smrt utjecajnog generala i proglasio trodnevnu državnu žalost.

On je na Twitteru naveo da "neumoljiva osveta čeka kriminalce koji su okaljali ruke njegovom krvlju i krvlju drugih mučenika". I iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da će se Iran i slobodne države u regiji osvetiti SAD nakon smrti generala Solejmanija, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close