Od 1. do 8. rujna

Rusija najavila velike mornaričke vježbe na Mediteranu

Tass je naveo priopćenje ministarstva obrane da će 25 ratnih brodova i podmornica i 30 zrakoplova, uključujući borbene mlazne zrakoplove, sudjelovati u manevrima.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2018. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da će održati velike mornaričke vježbe na Sredozemnom moru od 1 do 8. rujna, javila je novinska agencija Tass, u potezu koji dolazi u vrijeme rastućih napetosti između Moskve i Washingtona oko Sirije. 

Rusija je u ovom mjesecu aktivno proširila svoje mornaričke snage na Mediteranu, u okviru onoga što su ruske novine nazvale najvećim ruskim mornaričkim gomilanjem otkako je ušla u sirijski sukob u 2015. 

Tass je naveo priopćenje ministarstva obrane da će 25 ratnih brodova i podmornica i 30 zrakoplova, uključujući borbene mlazne zrakoplove, sudjelovati u manevrima i da će to također biti vježba protuavionskih, protupodmorničkih i protuminskih sustava.

Vježbe dolaze u vrijeme rastućih napetosti između Rusije i Zapada oko sirijske pobunjeničke sjeverne regije Idlib. Jedan izvor blizak vladi u Damasku u srijedu je izjavio Reutersu da ruski saveznik, sirijski predsjednik Bashar al-Assad, priprema faznu ofanzivu u regiji.    

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da militanti u Idlibu moraju biti likvidirani, nazivajući ih "gnojnim čirom". 

''U interesu je sigurnosti brodskog prometna i zrakoplovnih letova da se, u skladu s međunarodnim pravom, regije vježbi proglase opasnim za brodove i zrakoplove'', navodi Tass priopćenje ministarstva obrane.  

Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, izjavio je tijekom dana kako je poručio američkim dužnosnicima da je Moskva zabrinuta nagovještajima da Sjedinjene Države pripremaju nove zračne udare po Siriji, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close