Podvodni sustav

Rusija gradi bazu za oružje Sudnjeg dana

Kako prenosi internet portal riafan.ru, o točnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter…
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija planira do kraja sljedeće godine završiti radove na kompletiranju pomorske vojne baze koja će biti namijenjena za skladištenje nuklearnih podvodnih bespilotnih sustava interkontinentalnog dometa "2M39 Poseidon" ili oružja "Sudnjeg dana".

U skladu s podacima iz projektne dokumentacije, ova pomorska baza će posjedovati tehničke kapacitete koji će osigurati skladištenje i opsluživanje "novog strateškog oružja za odvraćanje".

Kako prenosi internet portal riafan.ru, o točnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter, prenosi Srna.

Nedavno je ruska federalna agencija objavila da se uskoro očekuje porinuće nuklearne podmornice "Habarovsk", koja će moći nositi bespilotne podvodne sustave strateške namjene Poseidon.

Prema tim navodima, ovaj poseban trenutak u povijesti ruske vojnopomorske brodograđevinske industrije dogodit će se u prvoj polovini 2021. godine.

Video: Nuclear-powered_underwater_weapon

Vojni stručnjaci su nuklearne bespilotne podvodne sustave strateške namjene Poseidon uvrstili u "prvu petorku" novog ruskog naoružanja.

Na ovom popisu nalaze se i interkontinentalne rakete Sarmat, krstareća raketa interkontinentalnog dometa Burevjesnik, hiperzučna operativno-taktička raketa Cirkon i hiperzvučni manevrišući bolid strateške namjene Avangard.

U slučaju Poseidona riječ je o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koje posjeduje transoceanski domet i koje može u "hodu" da mijenja putanju kretanja.

Prema zapadnim obavještajnim izvorima, ovi podvodni sustavi bit će opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret imat će dužinu od 6,5 metara.

Prema američkim izvorima, ovako veliki prostor je dovoljan da se u njega može smjestiti bojeva glava snage čak 100 do 150 megatona trinitrotoluena - TNT.

Nedavno su ruski izvori iznijeli podatak da će strateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage dvije megatone.

Glavne karakteristike atomske podmornice Habarovsk nalaze se u režimu vojne tajne.

Prema informacijama koje dolaze iz otvorenih izvora, podmornica će nositi do šest Poseidona, sustava koji su SAD nazvale "torpedom Apokalipse".

Kopirati
Drag cursor here to close