Blokada

Rusija blokirala ukrajinske luke na Azovskom moru

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na Facebooku.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2018. u 11:59 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj, praktično su pod  blokadom Rusije jer je zabranjen ulazak i izlazak brodovima u njima, priopćio je u četvrtak ukrajinski ministar infrastrukture Volodymir Omeljan. 

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na  Facebooku. 

''Cilj je jednostavan - postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastitog teritorija - teritorija koji je naš u skladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima'', kazao je. 

Omeljan je priopćio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more - uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Taođer se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters. 

Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama. 

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala u 2014, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode - što Ukrajina oštro negira. 

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetosti na najviši nivo od 2015. kada su proruaki pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su ubijeni deseci tisuća ljudi.


Kopirati
Drag cursor here to close