Rusi prave podmornicu, nosač podmornica
Privode se kraju radovi na izgradnji velike ruske podmornice Belgorod

Rusi prave podmornicu, nosač podmornica

Vijesti / Svijet | 21. 04. 2019. u 19:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privode se kraju radovi na izgradnji velike ruske podmornice Belgorod koja ima zapanjujuću dužinu od čak 184 metra, nakon čega bi trebala biti premještena iz tajne tvornice na daljnja testiranja, prenosi Večernji list.

Belgorod ima istisninu od 14.700 tona i dvostruko je veće plovilo od podmornica u britanskoj mornarici, a naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja umjetna inteligencija.

Izvor fotografije: Twitter / Ruska podmornica Belgorod

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama.

Belgorod je izgrađen u tajnom brodogradilištu u gradu Severodvinsku, koji je na krajnjem sjeveroistoku Rusije, prenosi The Sun.

Podmornica je također opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih letjelica, prenosi Večernji list. Priča se da bi ovakva podmornica mogla sabotirati opto-optičke komunikacijske kabele i naftnu infrastrukturu u Sjevernom moru.

Izvor fotografije: Twitter / Usporedba ruskih i američkih podmornica

U siječnju, Fox News je izvijestio da bivši viši savjetnik predsjednika Trumpa, Christian Whiton priznaje da postoji "stvarna zabrinutost" glede plana. Prototip podmornice koju već nazivaju "strojem za sudnji dan" s probnom vožnjom započeo je na Božić, izvijestila je tiskovna agencija Tass.

''U morskom području zaštićenom od sredstava za izviđanje potencijalnih neprijatelja, u tijeku su podvodni pokusi nuklearne propulzije Jedinice Posejdona'', navodi izvor obrane.

Navodno se radi o minijaturnom nuklearnom reaktoru, koji je postavljen na stražnji dio za oceanske testove.

Kopirati
Drag cursor here to close