Genocid

Ruanda se sjeća Srebrenice

Iz Memorijala koji u svojoj izložbi obuhvata i segment o Srebrenici, preživjelim Srebreničanima su poručili da se sjećaju i njihovog stradanja.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2020. u 10:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi, preživjeli iz genocida protiv Tutsija počinjenog 1994. godine, obilježili su 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i minutom šutnje iskazali pijetet žrtvama.

Iz Memorijala koji u svojoj izložbi obuhvata i segment o Srebrenici, preživjelim Srebreničanima su poručili da se sjećaju i njihovog stradanja.

''Danas se sjećamo genocida u Srebrenici koji se dogodio samo godinu dana nakon što smo mi preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi. Sjećamo se više od osam tisuća muslimana koji su ubijeni samo zbog toga tko su bili. Sjećamo se onih koji su preživjeli i stojimo uz vas. Sjećamo se da je negiranje završna faza genocida i kada pričamo svoju priču, ne damo da vaša priča bude zaboravljena. Sjećamo se ovdje u Memorijalu genocida u Kigaliju vaše patnje i podsjećamo naše posjetitelje da i oni treba da se sjećaju jer oni koji zaborave pouke iz prošlosti, osuđeni su na to da ih ponove. Sjećajući se danas s vama, ohrabrujemo vas da budete jaki. Iako smo tako udaljeni jedni od drugih, iskustvo koje smo podijelili nas ujedinjuje. Vi ste naše sestre i braća; uvijek ćete biti u našim srcima. Odajući počast i sjećajući se toliko izgubljenih života, zajedno možemo obrazovati buduće generacije, radeći s vama na tome da ovaj svijet bude pravedno i mirno mjesto za svu našu djecu. Kwibuka. Sjeti se'', poručili su preživjeli iz genocoda počinjenog u Ruandi.

Nevladina organizacija Aegis Trust iz Velike Britanije, koja se bavi prevencijom genocida, vodi Memorijal u ime Nacionalne komisije Ruande za borbu protiv genocida.

Aegis Trust, koji su 2001. godine osnovala braća Stephen i James Smith, razvio je ekspertizu kako da pomogne pred i postgenocidnim društvima da razviju otpornost prema budućim prijetnjama, radeći u državama kao što su Ruanda i Srednjoafrička Republika.

Kopirati
Drag cursor here to close