Ukidanje viza Kosovu!

RSE: Kosovo dobilo zeleno svjetlo za ukidanje viza

Prethodno je europski komesar za migracije Dimitris Avramopulos na konferenciji za novinare objavio ocjenu Europske komisije da je Kosovo ispunilo sve uvjete za viznu liberalizaciju.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2018. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je potvrdila u srijedu da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a izvestitelj Europskog parlamenta za vizni režim sa Kosovom Tanja Fajon najavila je da preporuka Europske komisije odmah ide u parlamentarnu proceduru.

Fajon je preko Twittera priopćila da će mandat za pregovore sa Europskim savjetom odmah staviti na glasovanje u Odboru za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Europskog parlamenta, već 30. kolovoza i da će nastaviti sa procedurama u Europskom parlamentu.

"Pozivam zemlje čalnice da urade svoj posao što prije moguće", dodala je ona.

Prethodno je europski komesar za migracije Dimitris Avramopulos na konferenciji za novinare objavio ocjenu Europske komisije da je Kosovo ispunilo sve uvjete za viznu liberalizaciju.

"Nije bilo lako, to znamo, tako da trebamo čestitati predsjedniku i Vladi na tome šta su postigli posljednjih mjeseci u teškim uslovima. Imali su hrabrosti i političku odlučnost da idu napred. Danas se to isplatilo", kazao je on na konferenciji za novinare sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je dodao, ratifikacija Ssporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je bio veliki korak ka viznoj liberalizaciji, a Kosovo je pokazalo i punu posvećenost u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, tako što je uspostavilo i ojačalo gonjenje, istrage i presude u slučajevima organiziranog kriminala.

"Sada je u rukama Europskog parlamenta i Europskog vijeća da usvoje preporuku Komisije iz svibnja 2016. i ohrabrujem ih da to urade brzo. Kosovo treba da nastavi održivost reformi i da nastavi sa provedbom svih ostalih uvjeta koji će biti od dugoročne koristi. Kosovo može da računa na našu i moju podršku", dodao je.

Avramopulos je kazao da kosovske vlasti moraju precizno objasniti građanima cijeli ovaj proces kako ne bi došlo do zloupotrebe vizne liberalizacije, naglašavajući da postoji i mehanizam suspenzije koji omogućava monitoring procesa. On je istaknuo da će od vizne liberalizacije imati koristi građani Kosova u svakodnevnom životu, bilo da se radi o poslovnim ljudima ili o turistima. "Ovo je početak dublje suradnje između Kosova i EU u svim aspektima", dodao je Avramopulos.

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je odluku Europske komisije najboljom za građane u posljednjem desetljeću i izrazio nadu da će građani do kraja godine moći bez viza da se kreću u zemlje EU.

"Danas je počelo gašenenje izolacije jednog europskog društva. Danas su pobjednik i Kosovo i EU. Današnja vijest okočava jedan rigorozan ciklus ispunjavanja uvjeta Europske komisije", istaknuo je.

Kazao je da je svjestan i izazova unutar EU kada se radi o migraciji i porastu populizma, ali je dodao da se, uzimajući u obzir da je Kosovo spremno, odluke moraju donositi brzo kako bi se okončala izolacija građana Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je odluku Europske komisije, navodeći da je ona dokaz da se zemlja kreće prema potpunoj integraciji u euroatlanskim strukturama. Haradinaj i Vlada Kosova očekuju da će ova preporuka dobiti i podršku Europskog parlamenta i Europskog vijeća kako bi slobodno kretanje bilo moguće do kraja godine. Vlada Kosova je izrazila uvjerenje da će građani znati da cijene ovo pravo i poštuju odluke i pravila europskih institucija o slobodnom kretanju.

Da će Kosovo dobiti konačno zeleno svjetlo od Europske komisije u srijedu ujutro je najavio predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, nakon sastanka sa europskim dužnosnicima u Bruxellesu.

"Ovo je veoma dobra vijest za građane Kosova. Ovo je prvi, povijesni korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji.

Kopirati
Drag cursor here to close