Dok se on obogaćuje uranijem

Rouhani: Rok od 60 dana potpisnicama sporazuma

Rouhani je rekao da će Iran nastaviti s visokom razinom obogaćivanja uranija, ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, date u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2019. u 13:53 Fena
Kopirati

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će Iran prestati pridržavati određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je riječ o bankarskim i naftnim sektorima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rouhani je rekao da će Iran nastaviti s visokom razinom obogaćivanja uranija, ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, date u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

60 dana roka

U televizijskom obraćanju, Rouhani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija - imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija, prenosi  Reuters.

Rouhani je rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima sa ostalim partnerima u okviru sporazuma, ali je priznao da je situacija ozbiljna.

"Osjećamo da je nuklearnom sporazumu potrebna operacije, a pilule protiv bolova od prošle godine nisu bile efikasne. Ovo je operacija za spas sporazuma, ne njegovo uništavanje", rekao je Rouhani.

Iran je poslao pisma o svojoj odluci liderima Velike Britanije, Kine, Europske unije, Francuske i Njemačke, preko veleposlanika tih zemalja u Teheranu, kao i Rusiji, navodi AP.

Televizija IRIB je izvijestila da je Iran prenio veleposlanicima zemalja potpisnica da će odstupiti od pojedinih obaveza koje ima prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Rouhani je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog urana i teške vode i dao rok od 60 dana da se odrede novi uvjeti za nuklearni sporazum s tom zemljom. Upozorio je da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uvjeti, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranija, prenosi AP.

Uranij obogaćen do mnogo viših razina od sadašnjih iranskih zaliha može se koristiti kao fuzijska jezgra nuklearnog oružja, dok je teška voda izvor plutonija koji se može koristiti kao alternativni način proizvodnje bojeve glave.

Ograničeni Iran

Sporazum je ograničio Iran na obogaćivanje urana na više od 3,67 posto, razina koji se obično koristi u proizvodnji električne energije, te je zabranio Iranu izgradnju dodatnih reaktora za tešku vodu ili gomilanje zaliha više od 130 tona teške vode, podsjeća američka novinska agencija.

"Ako se pet zemalja pridruže pregovorima i pomognu Iranu da dobije korist u oblasti nafte i bankarstva, Iran će se vratiti svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma", rekao je Rouhani.

U pismu poslanom potpisnicima tog sporazuma, Vrhovni savjet za nacionalnu sigurnost  poručio je da se Iran više neće pridržavati ograničenja, u vezi sa zalihama obogaćenog uranija i teške vode.

Ukoliko ostale zemlje ispune zahtjeve Irana, on će se vratiti prvobitnim obećanjima  iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, navodi se u pismu.

Iranski predsjednik obratio se danas, na godišnjicu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila sa Teheranom, i  u  vrijeme dok je državni sekretar  SAD-a Mike Pompeo stigao u iznenadnu posjetu susjednom Iraku, odakle je  optužio Iran da planira 'neodgodive napade'.

U jeku napetosti, Washington je najavio da će na Bliski istok poslati  grupu nosača aviona s nekoliko bombardera B-52 , a savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je da će Washington odgovoriti "neumoljivom silom" na svaki napad Teherana, prenosi AP.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine podrazumijevao je da se ukinu sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje.

Kopirati