40. godišnjica

Rohani obećao da će Iran pobijediti američku "urotu"

U govoru održanom ujutro na središnjem trgu Azadi ("sloboda"), Rohani se obratio građanima u spomen na 11. veljače 1979., dan na koji je iranska vojska proglasila neutralnost i tako utrla put za pad monarhije koju je vodio šah Reza Pahlavi, tada na B
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je, obraćajući se mnoštvu na 40. godišnjicu Islamske revolucije, da je "američka urota" osuđena na poraz i da će Iran nastaviti razvijati svoj vojni program unatoč pritisku neprijateljskih zemalja.

U govoru održanom ujutro na središnjem trgu Azadi ("sloboda"), Rohani se obratio građanima u spomen na 11. veljače 1979., dan na koji je iranska vojska proglasila neutralnost i tako utrla put za pad monarhije koju je vodio šah Reza Pahlavi, tada na Bliskom istoku najbliži saveznik Sjedinjenih Država.

"Današnji izlazak naroda na ulice diljem Islamske Republike Iran (...) znači da neprijatelj neće nikada ostvariti svoje demonske ciljeve", rekao je Rohani.

Osudio je "urotu" koju su protiv Irana skovale Sjedinjene Države, "cioniste" kao i "reakcionarne države" Bliskog istoka.

Iranska državna televizija emitirala je snimke desetaka tisuća ljudi s iranskim zastavama kako izvikuju "Smrt Americi", a riječ je o sloganima koji se tradicionalno vežu uz Islamsku revoluciju.

Na jednom transparentu pisalo je "Na zaprepaštenje Amerike, revolucija je proslavila 40. rođendan", prenosi Reuters.

U islamskom svijetu 40 godina sinonim je za zrelost te posebno simboličan broj jer je u toj dobi, prema tradiciji, Muhamed primio božanski nauk i počeo širiti Kur'an, objašnjava agencija France presse.

Iran ne odustaje od vojnog programa

Iran je odlučan širiti svoju vojnu moć i razvijati program balističkih projektila unatoč pritisku neprijateljskih zemalja koje žele slomiti iranske obrambene sposobnosti, poručio je Rohani.

"Nismo i nećemo tražiti dopuštenje za razvoj različitih tipova... projektila i nastavit ćemo svojim putem u svojoj vojnoj moći", rekao je obraćajući se mnoštvu na Trgu Azadi.

Golem odaziv građana na okupljanje koje organizira država događa se u vrijeme kada je zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji, suočena s rastom cijena hrane, ali i nestašicama hrane te visokom inflacijom koja je već izazvala ogorčene prosvjede.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, iransko gospodarstvo ušlo je u recesiju 2018. i BDP bi u 2019. trebao pasti za 3,6 posto.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je svoju zemlju iz Međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju, što ga je Iran 2015. potpisao sa šest svjetskih sila, a zatim i obnovio sankcije Iranu te zaprijetio trećim državama da će ih snaći američke sankcije ako nastave poslovati s Iranom.

Gospodarski rat

Iranski dužnosnici ističu da je američka politika prema Iranu "gospodarski rat".

SAD je saveznik regionalnih sila Saudijske Arabije i drugih naftnih monarhija u Zaljevu koje su države sunitskog islama i njima je šijitski Iran najveći neprijatelj. Dva tabora sudjeluju na suprotstavljenim stranama u bliskoistočnim ratovima za prevlast u Jemenu, Iraku i Siriji.

Proslave 40. godišnjice Islamske revolucije počele su na godišnjicu povratka tadašnjeg vjerskog vođe ajatolaha Ruholaha Homenija iz egzila u Iran 1. veljače, koji se obilježava kao prvi dan "dekade Zore", a riječ je o desetodnevnom razdoblju od povratka Homeinija do konačne pobjede Revolucije, 11. veljače 1979. (22. dan mjeseca bahmana 1357.godine po iranskom kalendaru).

Islamska revolucija, predvođena svećenstvom, srušila je šaha, ukinula monarhiju i dovela do proglašenja Islamske Republike Irana.

Homeini je svojim djelovanjem pomogao srušiti monarhiju koja je trajala više od 2000 godina i bio je vrhovni vjerski vođa do smrti 1989., kada je imao 86 godina, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close