Eurasia Group

Rizici koji nas čekaju 2021.

Distribucija cjepiva dovest će do podjele između bogatih i siromašnih, što će izazvati nemire u mnogim zemljama.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analize godine koja je pred nama, nakon što nas se 2020. pretvorila u godinu pandemije, straha i mjera, ne zvuče baš dobro.

Naime, konzultantska tvrtka Eurasia Group objavila je popis glavnih rizika s kojima će se svijet suočiti 2021. godine.

Prvi mjesto zauzela je ''podijeljena Amerika''. Objavila je kako Eurasia Group prema stručnjacima, dolazi doba kada će oko polovice američkih građana šefa države smatrati nelegitimnim.

Video: 2021's Top Risks: Ian Bremmer & Eurasia Group's Call on Big Global Threats to Come | GZERO Media

''Odbijanje trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna rezultate izbora jedinstven je čin u povijesti SAD-a, koji naglašava koliko je Amerika podijeljena'', navodi s eu prvoj prijetnji-

Prema ovoj analizi, drugi najvažniji rizik je dugotrajna pandemija koronavirusa. Naglašava se kako će trajna pandemija ugroziti ne samo živote ljudi, već i političku stabilnost i globalnu ekonomiju.

Distribucija cjepiva dovest će do podjele između bogatih i siromašnih, što će izazvati nemire u mnogim zemljama.

Na treće mjesto svrstana je borba protiv klimatskih promjena, pri čemu se u analizi, koju prenosi geopolitika.news, napominje kako će globalnu suradnju na ovom području zamijeniti konkurencija.

Među ključne rizike godine pred nama analitičari su uvrstili povećanu napetost u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, poteškoće u prijenosu povjerljivih podataka u druge zemlje, vjerojatnost sukoba u cyber prostoru, što će dovesti do pojave tehnoloških i geopolitičkih rizika bez presedana.

Uz to, problem se nazire i u turskom gospodarstvu koji će pogoršati položaj predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, slabljenje gospodarstava Bliskog istoka zbog niskih cijena nafte, predstojeću ostavku njemačke kancelarke Angele Merkel, kao i političke, socijalne i ekonomske krize u Latinskoj Americi.

Kopirati
Drag cursor here to close