Brexit duboko podijelio Britaniju

Riješiti pat poziciju izazvanu Brexitom

Birači žele da se Brexit konačno provede, tvrde konzervativci, a laburisti su uvjereni da birači žele nove izbore ili novi referendum.
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2019. u 18:23 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije glavne britanske stranke obećale su u ponedjeljak riješiti pat poziciju izazvanu Brexitom u nadi da će vratiti birače koji su im okrenuli leđa i povjerenje poklonili euroskeptičnom Nigelu Farageu na europskim izborima. 

No dvije stranke različito tumače kazneni rezultat koji je pokazao koliko je duboko Brexit podijelio Britaniju. 

Birači žele da se Brexit konačno provede, tvrde konzervativci, a laburisti su uvjereni da birači žele nove izbore ili novi referendum. 

Brexitsku dilemu moguće je riješiti jedino ako se to pitanje ponovno preda u ruke naroda bilo da se održe novi izbori ili referendum, smatra čelnik Jeremy Corbyn. 

"Konzervativci se raspadaju i ne mogu vladati, a parlament je blokiran, ovo pitanje morat će se vratiti ljudima, bilo kroz opće izbore ili javno glasanje", rekao je u priopćenju.

"Nećemo dopustiti nastavak kaosa u Konzervativnoj stranci koji gura našu zemlju u izlazak iz Europske unije bez sporazuma. Parlament može i hoće spriječiti takav ishod štetan za radna mjesta i industriju u Ujedinjenom kraljevstvu", rekao je Corbyn, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close