Austrija

Rekordna ekspanzija solarne energije u Beču

Preko 80 % solarnih elektrana Wien Energie nalazi se na krovovima zgrada.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Wien Energie solarnom energijom opskrbljuje 25.000 domaćinstava, a ubrzo pušta u rad i najveću solarnu elektranu u Austriji.

U tijeku 2020. godine Wien Energie je dodatno ubrzala ekspanziju fotonaponskih sustava i u prosjeku svakog tjedna gradila novu solarnu elektranu. Uprkos ograničenjima prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, u protekloj godini su uspjeli instalirati 26 megavata (MW) fotonaponskih kapaciteta – što predstavlja novi godišnji rekord.

Sveukupno, kompanija danas posluje s preko 260 sustava i gotovo 60 MW te važi za najvećeg austrijskog operatera solarne energije.

''Najvažniji resursi za širenje obnovljivih izvora energije u Beču su krovovi'', pojašnjava Michael Strebl, generalni direktor Wien Energie.

"Sa našim eko-elektranama već sada možemo proizvoditi solarnu energiju za 25.000 domaćinstava."

Preko 80 % solarnih elektrana Wien Energie nalazi se na krovovima zgrada. Međutim, kako bi se postigli klimatski ciljevi za širenje fotonaponskih sustava koriste se i druga područja, kao što su ekološki prihvatljive elektrane na otvorenom.

Wien Energie je u jesen 2020. godine započela izgradnju najvećeg fotonaponskog projekta u Austriji. U 22. okrugu Beča, na nekadašnjoj deponiji, gradi se solarna elektrana veličine 15 nogometnih terena. Predviđeno je da elektrana kapaciteta 11,5 MW snabdijeva oko 5.200 domaćinstava zelenom električnom energijom. Taj projekt je primjer elektrana na otvorenom, jer prostor ispod fotonaponskog sustava stado od 150 ovaca koristi kao pašnjak, a zemlju pored obrađuju poljoprivrednici. Više od 90 fotonaponskih sustava nalazi se na krovovima javnih institucija, škola, vrtića, stanica spasilačke službe. Do 2030. godine Wien Energie namjerava snabdijevati oko 250.000 domaćinstava zelenom električnom energijom sa ukupno 600 MW. U tu svrhu će uložiti oko pola milijarde eura, navedeno je u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close