Povijesni trenutak

Reakcije na britansku odluku o neizručenju Juliana Assangea SAD-u

"Izručenje bi postavilo presedan. Za one koji ga brane to je veliko olakšanje", dodao je Deloire, prenosi agencija AFP.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Julian Assange 

Odluka britanskog suda da odbije zahtjev za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u povijesni je trenutak za slobodu informiranja, ocijenio je u ponedjeljak glavni tajnik Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire. a odluku je pozdravio i "zviždač" Edward Snowden.

"Kakvi god bili službeni argumenti odluka da se Assangea ne izruči povijesna je za pravo na informiranje jer ne dodaje još jednu prijetnju istraživačkom novinarstvu"*, napisao je Deloire na Twitteru.  

"Izručenje bi postavilo presedan. Za one koji ga brane to je veliko olakšanje", dodao je Deloire, prenosi agencija AFP.

Christian Mihr, direktor njemačkog ogranka RFI-a također je pozdravio presudu, ali je postavio pitanje obrazloženja sutkinje Vanesse Baraitser.

"Mi ni malo ne dijelimo njezino gledište da ovo nije političko suđenje i da se ne radi o temeljnim pitanjima slobode medija", poručio je u izjavi.

Organizacija Amnesty International slično je reagirala.

"Pozdravljamo što Julian Assange neće biti poslan u SAD, no to ne oslobađa Ujedinjeno Kraljevstvo činjenice da se uključilo u ovaj politički motviiran proces po nalogu SAD-a i stavilo pred sud slobodu medija i izražavanja", ocijenila je ta organizacija u izjavi.

Sutkinja Vanessa Baraitser odbacila je gotovo sve argumente obrane o politički motiviranoj optužnici, no odlučila je da ne može dopustiti Assangeovo izručenje SAD-u jer postoji veliki rizik da bi počinio samoubojstvo.

Odluku da se Assangea ne izruči SAD-u pozdravio je i zviždač i bivši zaposlenik i suradnik američkih obavještajnih službi  Edward Snowden, prenosi agencija France preese.

Izrazio je nadu da će ova presuda označiti "kraj" sudskih postupaka protiv osnivača WikiLeaksa.

"Neka ovo bude kraj (ovog slučaja)", napisao je na Twitteru Snowden.

Američke vlasti već godinama traže i izručenje Snowdena, optuženog za špijunažu.

Snowden (37), pobjegao je iz Sjedinjenih Država nakon što je 2013. objavio povjerljive obavještajne dokumente. Sada se nalazi u Rusiji gdje je dobio azil i zatražio državljanstvo.

Britanski sud u ponedjeljak je odbio izručenje američkog zviždača i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje je optužen za špijunažu i zavjeru.

SAD je protiv 49-godišnjeg Assangea podignuo 18 točaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine. Radi se o povjerljivim dokumentima s detaljima o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

Odluka o neizručenju donesena je nakon više od deset godina međunarodnih pravnih zavrzlama i kontroverzi koji prate slučaj.

Reagirala je i majka Juliana Assangea apelirajući na Sjedinjene Države.

"Pozivam predsjednika Trumpa & izabranog predsjednika Bidena da narede (tužiteljstvu) da odbaci optžnice. Deset godina dug proces već je kazna. On je dovoljno propatio", napisala je Christine Assange.

Glenn Greenwald, američki novinar koji je surađivao sa Snowdenom smatra da odluka britanskog suda nije pobjeda medijske slobode.

"Nije to pobjeda medijske slobode. Baš suprotno: sutkinja je jasno dala do znanja da postoje temelji za progon Assangea u vezi s objavama iz 2010".

"To je bila optužnica bolesno opresivno američkog zatvorskog sustava zbog "prijetnji" sigurnosti, napisao je.

Nekadašnji čelnik Katalonije, a danas član Europskog parlamenta Carles Puidgemenot smatra da je odluka "pobjeda slobode na izražavanje i informiranje".

Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija ne vjeruje da je sloboda pobijedila, ali vidi tračak nade.

"... Iako Julian nije siguran, tračak nade nazire se iz duge, tamne sjene što se nadvila nad ljudskost i medijske slobode".

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close