Venecija pod vodom

Vrhunac vodenog vala, zatvoren Trg sv. Marka

Za čitavu regiju u kojoj se nalazi Venecija za danas su prognozirani pljuskovi i vjetar.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2019. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razina vode u Veneciji dosegla je početkom poslijepodneva 1,60 metara, tri dana nakon što je grad potopljen rekordnim poplavama zbog kojih je talijanska vlada proglasila izvanredno stanje.

Foto: Bljesak.info / Venecija pod vodom

Polovicom dana gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro morao je narediti zatvaranje Trga sv. Marka. "Moram odrediti zatvaranje Trga sv. Marka kako bih zaštitio građane Venecije od sanitarnog rizika", rekao je.

Škole su zatvorene treći dan zaredom, a ne voze ni vaporetti.

Za čitavu regiju u kojoj se nalazi Venecija za danas su prognozirani pljuskovi i vjetar.

U regiji Cuneo 7000 kućanstava je bez struje zbog obilnog snijega već 24 sata.

Guggenheimov muzej bit će zatvoren cijelog vikenda u Veneciji.

U međuvremenu, grad Bolzano na jugu Tirola zatrpan je snijegom. Već nekoliko godina snijeg nije pao ovoliko rano i u ovolikoj količini.

Sutra je za Italiju na snazi crveno meteorološko upozorenje za Venetu, narančasto za šest talijanskih regija i žuto za još 12 regija.

Na terenu u Veneciji su radnici koji postavljaju mostiće iznad razine vode po kojima će se ljudi moći kretati Venecijom.

U utorak navečer Veneciju je pogodio razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine. Potopio je crkve, trgovine, muzeje i hotele, piše Index.hr.

Kao i neke druge institucije, muzej Guggenheim predvidio je otvaranje za petak, ali je promijenio mišljenje "zbog meteoroloških prilika koje se pogoršavaju".

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Foto: Bljesak.info / Venecija pod vodom

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 milijuna turista, od kojih 90 posto stranaca.

Ministar za okoliš smatra da su uzroci katastrofe jasni: "To je izravna posljedica klimatskih promjena i 'tropikalizacije' meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra". Ekolozi upiru prstom

Ekolozi upiru prstom i na širenje velike industrijske luke Marghera, kao i prekobrojne goleme kruzere.

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul), kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen.

Foto: Bljesak.info / Venecija pod vodom

Talijanska vlada u četvrtak je proglasila je izvanredno stanje za Veneciju i dodijelila prvih 20 milijuna eura za najhitniju sanaciju štete.

Kopirati
Drag cursor here to close