Maratonski razgovori

Summit u Madridu: Razgovori završeni bez dogovora o tržištu ugljika

Ipak, zemlje sudionice razgovora o rješavanju problema globalnog zagrijavanja u organizaciji Ujedinjenih naroda ostvarile su mali napredak k cilju.
Vijesti / Svijet | 15. 12. 2019. u 21:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maratonski dvotjedni međunarodni klimatski razgovori završeni su u nedjelju, a pregovarači su do sljedeće godine odgodili ključnu odluku o globalnom tržištu ugljika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ipak, zemlje sudionice razgovora o rješavanju problema globalnog zagrijavanja u organizaciji Ujedinjenih naroda ostvarile su mali napredak k cilju.

Pregovarači iz gotovo 200 država okupili su se na UN-ovom klimatskom sastanku u Madridu u nedjelju ujutro kako bi objavili deklaracije koje pozivaju na veće ambicije u smanjenju emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu i o pomoći siromašnim zemljama koje trpe posljedice klimatskih promjena.

Međutim, unatoć tome što su održali najduže pregovore o klimi ikada u dosadašnjih 25 izdanja, ostavili su jedan od najgorih problema za naredni summit u Glasgowu sljedeće godine. Tako je budućnost globalnog tržišta ugljika ostalo otvoreno pitanje. Snažna neslaganja u vezi s tom temom vjerojatno su učinila da se odluka odgodi do sljedeće godine.

Među prvim dokumentima koji je usvojen bila je deklaracija “Čileansko-madridsko vrijeme za akciju“, koja poziva zemlje da poboljšaju svoja trenutna obećanja za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte. To je potrebno da bi se uskladili s ciljem Pariškog sporazuma iz 2015. godine da se izbjegne porast temperature veći od 1,5 stupnjeva Celzijusa do kraja vijeka. Prema sadašnjem stanju, porast će iznositi od tri do četiri stupnja Celzijusa, što može imati dramatične posljedice za mnoge na Zemlji.

Zemlje su se također složile da odvajaju sredstva za najugroženije zemlje kako bi im se nadoknadili učinci ekstremnih vremenskih pojava, što je jedno od najvažnijih pitanja za male otočne države i druge zemlje u razvoju.

Ipak, ekološke grupe i aktivisti optužili su bogatije svjetske zemlje da pokazuju malo predanosti ozbiljnom rješavanju klimatskih promjena. Razgovore su ponekad pratili i oštri protesti autohtonih i ekoloških grupacija, kako unutar tako i izvan mjesta održavanja. Demonstracije su odrazile rastuću frustraciju, posebno mladih, zbog sporih napora vlasti da zaustave klimatske promjene.

Kopirati
Drag cursor here to close