Kina udara na Kazahstan

'Razbacivanje' opasnim virusima

U prvoj polovini godine od pneumonije u Kazahstanu je umrlo 1.772 osobe, a samo u lipnju 628, navodi kinesko veleposlanstvo.
Vijesti / Svijet | 10. 07. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazahstan je kao lažnu i neosnovanu vest odbacio upozorenje kineskog veleposlanstva u toj zemlji o širenju virusa upale pluća "smrtonosnijeg od korona virusa", piše Tanjug.

U priopćenju veleposlanstvo Kine navodi da je od sredine lipnja primetan "značajan porast" slučajeva u gradovima Atiraju, Aktobe i Šimket u Kazahstanu.

U prvoj polovini godine od pneumonije u Kazahstanu je umrlo 1.772 osobe, a samo u lipnju 628, navodi kinesko veleposlanstvo.

"Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša od pneumonije izazvane novim korona virusom", tvrde Kinezi navodeći kako nije poznato je li ona izazvana virusom koji je blizak korona virusu ili se radi u drugačijem soju, prenio je navode i Reuters.

"Informacije koje su objavili neki kineski mediji o novoj vrsti upale pluća u Kazahstanu nije točno", objavilo je ministarstvo zdravlja Kazahstana u kojem je zaraženo više od 50.000 ljudi a preminulo 264 osobe.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druga znanstvena tijela provodila su komparativnu studiju te virusne upale pluća i Covid-19, no još uvijek nema konačnih rezultata. Građanima su poručili da poduzmu iste mjere opreza kao i kod Covid-19 koji je nastao u kineskom Wuhanu u prosincu prošle godine.

Kineskim građanima u Kazahstanu su savjetovali da ne napuštaju domove ako za to nema prijeke potrebe. Savjetuje im se i da izbjegavaju gužve, nose zaštitne maske za lice, često peru ruke i potraže liječničku pomoć u slučaju bilo kakvih simptoma.  Prema izvještaju Kazinforma od utorka, državne novinske agencije Kazahstana, broj slučajeva upale pluća “povećao se u lipnju 2,2 puta u odnosu na isto razdoblje 2019.”

S druge strane, Global Times, tabloid koji vodi kineski People’s Daily, objavio je da kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova “nije odgovorilo na pitanja o upozorenju kineske ambasade”, piše Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close