Blinken

Rat s Kinom nije opcija

Američki šef diplomacije odbacio je potencijalni sukob s Kinom, kazavši da je doći do te točke ili ići u tom smjeru  "duboko protiv interesa i Kine i SAD-a".
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2021. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve samouvjerenija Kina ponaša se agresivnije u inozemstvu, rekao je američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken u televizijskom razgovoru prikazanom u nedjelju u SAD-u, dodavši kako rat između dviju sila nije izgledan, prenosi Hina.

''Proteklih godina svjedočimo tome da se Kina ponaša sve represivnije kod kuće i sve agresivnije u inozemstvu'', rekao je Antony Blinken u razgovoru s Norah O'Donnell za CBS-ovu emisiju 60 Minutes.

Upitan što smatra dugoročnim ciljem Pekinga, kazao je kako misli da Kina vjeruje kako može i treba biti dominantna zemlja na svijetu.

Američki šef diplomacije odbacio je potencijalni sukob s Kinom, kazavši da je doći do te točke ili ići u tom smjeru  "duboko protiv interesa i Kine i SAD-a".

Blinken je naglasio da američki cilj nije sputavati Kinu, nego zadržati međunarodni poredak.

''Cilj je zadržati ovaj poredak zasnovan na pravilima kojem Kina prijeti. Bilo kome tko osporava takav poredak mi ćemo se suprotstaviti i braniti ga'', nastavio je Blinken.

Zapad Kinu optužuje za nepoštene gospodarske prakse suprotne pravilima Svjetske trgovinske organizacije, poput nepoštivanja intelektualnog vlasništva ili dampinga cijena.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu izaziva zabrinutost Zapada i zbog sve asertivnijeg ponašanja u Južnom kineskom moru, tenzija s Tajvanom i navodnog kršenja ljudskih prava muslimanskih Ujgura u pokrajini Xinjiang.  

Kopirati
Drag cursor here to close