Natezanje

Rat otimanjem tankera

Iran tvrdi da je britanski tanker ignorirao poziv upozorenja...
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2019. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je priopćio da je zaplijenio britanski naftni tanker u Hormuškom tjesnacu u petak, ali je negirao navode Washingtona da je američka mornarica oborila iranski dron ovog tjedna, dok su napetosti u regiji Perzijskog zaljeva ponovo buknule.

Britanija je priopćila da hitno traži informaciju o tankeru Stena Impero, koji se kretao k luci u Saudijskoj Arabiji i iznenada je promijenio smijer nakon što je prošao tjesnac na ulazu u Zaljev. 

Operater tankera, Stena Bulk, navodi u priopćenju da brod više nije pod kontrolom posade i da nije mogao kontaktirati s njim.

Iranska državna novinska agencija Irna je, pozivajući se na vojni izvor, javila da je brod isključio svoj tragač, ignorirao je upozorenja Revolucionarne garde i da je plovio pogrešnom rutom za trgovački brod. 

''Mi ćemo odgovoriti na način koji budemo smatrali robusnim i apsolutno smo jasni da će, ukoliko ova situacija ne bude riješena brzo, biti ozbiljnih posljedica'', izjavio je novinarima britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Hunt je kazao da Britanija ''ne razmatra vojne opcije''.

''Mi tragamo za diplomatskim putem rješenja ove situacije'', rekao je.

Stena Bulk je priopćila da je brod ''u potpunosti poštovao sva navigacijska i međunarodna pravila''.

 

''Među 23 mornara na brodu bili su indijski, ruski, latvijski i filipinski državljani'', izjavio je Erik Hanell, predsjednik i izvršni direktor Stene Bulk.

Revolucionarna garda nije zaplijenila drugi tanker - Meskar koji plovi pod liberijskom zastavom i u vlasništvu je britanske kompanije - u Perzijskom zaljevu, javila je iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na regionalne vojne izvore, prenosi Reuters.

U međuvremenu, Iran je prebacio britanski tanker koji je zaplijenio u Hormuškom moreuzu u luku Bandar Abbas, gdje će posada biti pod istragom zbog svog ponašanja, javila je u subotu iranska novinska agencija Fars.

Tanker Stena Impero našao se na putu iranskom ribarskom brodu čiji je poziv upozorenja ignorirao, navodi novinska agencija riječi čelnika lučke i mornaričke organizacije u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan, Allahmorada Afifipoura.

''Brod je prebačen u Bander Abbas na južnoj iranskoj obali u Hormuškom tjesnacu. Svih 23 člana posade ostat će na brodu do okončanja istrage. Posadu čini 18 indijskih državljana, i pet drugih nacionalnosti'', izjavio je Afifipour.

Britanska mornarica zaplijenila je iranski tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. srpnja pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriju i prekršio tako sankcije Europske unije, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close