Bliski istok

Rastu tenzije: Netanyahu prekinuo posjet Grčkoj, vraća se u Izrael

Iz Netanyahuovog ureda je potvrđeno da će njegovo izaslanstvo za nekoliko sati biti u Izraelu.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2020. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prekinuo je službeni posjet Grčkoj i vraća se u Izrael nakon što su američke snage u Bagdadu ubile zapovjednika elitne iranske jedinice Quds Qassema Soleimanija, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Netanyahuovog ureda je potvrđeno da će njegovo izaslanstvo za nekoliko sati biti u Izraelu.

Zbog sinoćnjeg napada u Bagdadu, izraelske snage su pojačale mjere opreza i zatvorile skijalište Hermon na području okupirane sirijske Golanske visoravni.

Izraelski ministar obrane Naftali Bennett najavio je da će se danas u Tel Avivu sastati s načelnikom Generalstožera izraelske vojske Avivom Kohavom i drugim vojnim čelnicima te zemlje.

U većini izraelskih veleposlanstava i diplomatskih predstavništava u svijetu su pojačane mjere sigurnosti jer se strahuje da bi mogle biti mete napada nakon ubojstva iranskog generala Soleimanija.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je zapovjednik Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priopćio je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa. U napadu je ubijen i zamjenik zapovjednika šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis.

Veleposlanik Irana u Bagdadu Masjedi kazao je da se napad dogodio jedan sat iza ponoći i da je ubijeno ukupno deset osoba.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

“Soleimanijeva borba i put ne mogu biti zaustavljeni. Odgovorne čeka bolna osveta“, poručio je Hamnei.

Brojni iranski dužnosnici prijete SAD-u osvetom za ubojstvo Soleimanija, ali i Izraelu kojeg također smatraju odgovornim za napad.

Kopirati
Drag cursor here to close