Uvjeti

Mladić se uz borbu sa zdravljem bori i sa Haaškim tribunalom

Sutkinja Nyambe je kazala da je trenutno pred Žalbenim vijećem pet prijedloga koji se odnose na ulaganje dodatnih dokaza u žalbi.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2019. u 18:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Međunarodnim mehanizmom za kaznene sudove (MMKS) održana je statusna konferencija na suđenju Ratku Mladiću, bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS), na kojoj je raspravljano o zdravstvenom stanju optuženog, ali je taj dio konferencije bio zatvoren za javnost.

To je peta statusna konferencija u tom predmetu, na kojoj je raspravljano o Mladićevom trenutnom stanju i uvjetima u pritvorskoj jedinici.

Na početku statusne konferencije sutkinja Prisca Nyambe iz Zambije je kazala da će Žalbeno vijeće na vrijeme obavijestiti stranke u postupku o ročištu na kojem će biti iznesene žalbe na prvostupanjsku presudu.

Kako je rekla, ukoliko je to moguće, više informacija će biti ustupljeno početkom sljedeće godine, a prije održavanja sljedeće statusne konferencije, koja je zakazana za 30. siječanj 2020. godine.

Sutkinja Nyambe je kazala da je trenutno pred Žalbenim vijećem pet prijedloga koji se odnose na ulaganje dodatnih dokaza u žalbi.

''Žalbeno vijeće ih razmatra i njegova odluka bit će donesena u dogledno vrijeme'', navela je sutkinja Nyambe.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina. Mladićevi odvjetnici, kao i haški tužitelji, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje sljedeće godine.

Posljednja statusna konferencija u tom predmetu održana je 13. lipnja ove godine, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close