Infografika

Raspored stranih snaga u Siriji

Snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) napustile su baze na području operacije 'Izvor mira' i prioritetno se premjestile na područje naftnih polja.
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2019. u 11:23 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspored stranih snaga na području ratom zahvaćene Sirije značajno je promijenjen operacijom 'Izvor mira' koju su Turske oružane snage i snage Nacionalne vojske Sirije pokrenule na istočnoj obali Eufrata.

Snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) napustile su baze na području operacije 'Izvor mira' i prioritetno se premjestile na područje naftnih polja.

Rusija i PPK

Neke od baza i kota, koje su upražnjene povlačenjem američke vojske, zauzela je ruska vojska. Ruska vojska tako je zauzela baze u Sirrinu, Sebitu, Ayn Isa i bazu Saidiye u Manbiju.

Rusija je intenzivirala i suradnju s YPG/PKK-om i poslala oko 20 vojnih policajaca na vojni punkt u distriktu Amude koji je pod okupacijom PKK-a.

Foto: Anadolija / Raspored snaga u Siriji

Usporedo s tim, ruske snage su raspoređene i kod brane Tishrin, kao i na području Izaa kod Ayn al-Araba i području Silolar kod Ayn Isa. Nakon ruskih u Silolar su ušle i snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ruske snage su sa snagama Assada ušle i u Manbij i to u jeku operacije 'Izvor mira'. Ruske snage su intenzivirale prisustvo i na aerodromu Kamishli.

Amerikanci uz naftu

Tijekom operacije 'Izvor mira' snage SAD-a napustile su 16 vojnih baza, a nakon pauziranja operacije su se vratile u šest tih baza.

SAD je ojačao vojno prisustvo na sjeveroistočnom pograničnom pojasu i na području naftnih polja u tom dijelu Sirije.

Američke snage trenutno na području provincije Haseke imaju pet vojnih baza i vojarni, a rade na uspostavi dva položaja u mjestima Kahtaniye i Himo.

Snage SAD-a tako zadržavaju prisustvo na sirijsko-turskoj granici i zadržavaju kontrolu i sigurnost naftnog polja u Haseki.

Na isti način američke snage imaju četiri baze u Deyr ez-Zoru i dvije u Rakki. U tijeku su pripreme za otvaranje dvije nove američke baze u Deyr ez-Zoru.

Francuzi

Na području naftom bogatih provincija Deyr ez-Zor, Haseke i Rakke nalaze se i četiri baze francuske vojske. Sve te baze Francuzi zajedno koriste sa vojskom SAD-a i pod zaštitom su PKK-a. Na se trenutno nalazi oko 200 francuskih vojnika.

Baze u kojima su raspoređeni francuski vojnici se nalaze u mjestu Cibse na jugu Haseke, u tvornici šećera u Rakki i na naftnim poljima Omer i Tenek u Deyr ez-Zoru.

Francuska vojska sudjelovala je u borbama protiv terorista ISIS-a u Deyr ez-Zoru, a trenutno vrši obuku snaga PKK-a.

I francuska vojska se u jeku operacije 'Izvor mira' povukla sa nekoliko položaja na periferiji Rakke, Ayn al-Araba i Manbija.

Kopirati
Drag cursor here to close