Rasni neredi i nasilni prosvjedi šire se Amerikom nakon što je policija ubila Georga Floyda
Već treći dan traju prosvjedi zbog ubojstva 46-godišnjeg Afroamerikanca kojeg su bijeli policajci uhitili i doslovce ugušili

Rasni neredi i nasilni prosvjedi šire se Amerikom nakon što je policija ubila Georga Floyda

Vijesti / Svijet | 29. 05. 2020. u 06:45 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U američkom gradu Minneapolisu nastavljeni su nasilni prosvjedi koji su pokrenuti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46) koji je podlegao od ozljeda koje mu je nanio policajac koji ga je privodio.

Prosvjednici su zapalili Treću policijsku postaju Minneapolisa, a gore i mnoge druge zgrade po gradu. Veliki broj trgovina je opljačkan i demoliran, dok se nasilni prosvjedi šire gradom. Policija je prije toga napustila postaju.

''U interesu sigurnosti našeg osoblja, Policijska uprava Minneapolisa evakuirala je naše osoblje iz Treće policijske postaje. Demonstranti su nasilno ušli u zgradu i zapalili nekoliko požara'', navodi se u priopćenju policije Minneapolisa.

Policajci su bili prisiljeni pobjeći iz zgrade nakon što su je zapalili prosvjednici. 500 vojnika Nacionalne garde stiglo je u Minneapolis i St. Paul's u trećoj noći nasilja.

Prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda šire se diljem Amerike u Denveru, Ohiou i New Yorku. Policajci su zasad tek otpušteni s posla. A to nije ni prvi a izgleda ni zadnji slučaj rasističkog nasilja američke policije, piše RTL.hr. 

Četvorica policajaca u međuvremenu su otpuštena iz službe.

"I dalje se vodi istraga. Državni ured za kaznene istrage i dalje istražuje. Kao i FBI", kazao je Medaria Arradondo, Minneapolis Police Department.

No prosvjednici žele da ih se optuži za ubojstvo, a isto misli i gradonačelnik.

"Zašto muškarac koji je ubio Geroga Floyda nije u zatvoru? Da smo to napravili vi ili ja, sad bismo bili iza rešetaka", poručio je Jacob Frey, gradonačelnik Mineapollisa.

Traže suđenje za policajce

Na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti da su se brojni građani okupili blizu mjesta gdje su policajci vršili nasilje nad Floydom.

Tijekom prosvjeda došlo je do sukoba policije i demonstranata.

Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli.

Požar je izbio u Trećoj policijskoj stanici uprave Minneapolis, u četvrtak, kasno navečer tijekom prosvjeda zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom uhićenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Ljuti demonstranti provalili su u stanicu, što se moglo vidjeti i na videozapisima koji kruže društvenim mrežama, skandirajući: “Kako se zove? George Floyd!“. Uzvikivali su i posljednje riječi tragično preminulog Floyda: “Ne mogu disati“.

Posljednji incident uslijedio je nekoliko sati nakon što je okružni državni pravobranitelj Mike Freeman rekao da neće ''žuriti'' s optužnicom za četvoricu policajaca koji su sudjelovali u Floydovom privođenju sa tragičnim ishodom u ponedjeljak.

''Taj video snimak je živopisan i užasavajući i grozan, a to nitko ne bi smio raditi. Ali, na kraju moj posao je da dokažem da je prekršen krivični statut. Postoje i drugi dokazi koji ne podržavaju krivičnu prijavu'', rekao je Freeman.

Floyd (46) je uhićen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju.

Usprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubojstva, a događaj je izazvao masovne prosvjede i negodovanje protiv policijske brutalnosti. Floydova obitelj rekla je da žele da policajci budu optuženi za ubojstvo.

Floydova smrt ima mnoge sličnosti sa onom Erica Garnera, koji je umro tijekom kobnog uhićenja 2014. u New Yorku, koji je također nekoliko puta govorio policajcima da ne može disati.

Kopirati
Drag cursor here to close