U.N. Survey on Racism

Rasizam: Kako UN 'boji' ljude

"Istraživanje UN o rasizmu" poslano je na adrese više tisuća članova osoblje.
Vijesti / Svijet | 20. 08. 2020. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi povukli su sporno istraživanje nakon što su pojedini službenici optužili svjetsku organizaciju za rasizam jer je u jednom od pitanja o tome kako se identificiraju, među mogućim odgovorima ponuđeno "žuti".

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je kako je istraživanje povučeno "kako bi se izvršila adekvatna revizija i bile uzete u obzir izražene zabrinutosti", prenosi Srna.

"Priznajemo da postoji potreba da se ove kategorije formuliraju mnogo senzibilnije i odmah ćemo preduzeti određene mjere", istaknuo je Dujarric.

"Istraživanje UN o rasizmu" poslano je na adrese više tisuća članova osoblje. U poruci uz istraživanje navodi se da se vrši u sklopu kampanje glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za "iskorijenjenje rasizma i unapređenja dostojanstva".

Nekoliko službenika je reklo da već prvo pitanje o tome kako se osoblje izjašnjava, odslikava zapadno rasističko mišljenje o Azijatima navodeći "žuto" kao opciju.

Među ostalim kategorijama ponuđeni su "crni", ''smeđi", "bijeli", "miješani/višerasni" i razni drugi.

"Prvo pitanje je suludo, duboko uvrjedljivo i teško za shvatiti kako organizacija koja je raznovrsna poput UN može to da odobri u sklopu sustavnog istraživanja", naveo je jedan od službenika koji nije želio biti imenovan.

Kopirati
Drag cursor here to close