Separatisti najavili građanski neposluh!

Rajoy raspustio katalonsku vladu i raspisao izbore za 21. prosinac

''Vjerujemo da je sad najvažnije čuti glas katalonskih građana kako bi oni mogli odlučiti o svojoj budućnosti, a nitko izvan zakona ne može djelovati u njihovo ime'', rekao je Rajoy.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2017. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo sat vremena nakon što je katalonski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti, španjolski senat je dao ovlasti premijeru Marianu Rajoyu da uspostavi izravnu vlasti i suspendira autonomiju najbogatije španjolske pokrajine, javlja Reuters.

Rajoy je odmah sazvao sjednicu vlade na kojoj je donesena odluka o raspuštanju katalonske vlade i parlamenta te raspisani novi izbore na 21.  prosinac ove godine, objavio je Reuters.

Ova odluka je donesena nakon što je katalonski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti. Vlada premijera Mariona Rajoya je očekivano donijela odluku o suspenziji autonomije.

''Vjerujemo da je sad najvažnije čuti glas katalonskih građana kako bi oni mogli odlučiti o svojoj budućnosti, a nitko izvan zakona ne može djelovati u njihovo ime'', rekao je Rajoy u televizijskom obraćanju.

Agencije prenose da je Španjolska ušla u najtežu političku krizu u posljednjih 40 godina.


''Ove izuzetne mjere se usvajaju samo kada nema nikakve druge opcije'', rekao je Rajoy jutros.

Agencija Reuters postavlja pitanje kako će funkcionirati izravna vladavina i da li će se državni službenici iz Katalonije povinovati madridskim vlastima nije potpuno jasno.

Separatisti su najavili da će započeti građanski neposluh.

Analitičari upozoravaju da će tenzije rasti sljedećih dana, a moguće su i masovnije demonstracije obje grupe te nasilni sukobi.

"Pozivam sve Španjolce i Katalonce da ostanu mirni. Potrebne mjere će biti poduzete na najbolji, neefikasniji i na najprimjereniji način. Država će odgovoriti u potrebnoj mjeri na ovaj postupak koji zasigurno predstavlja nelegitiman čin", rekao je Rajoy.

Dodao je i kako će Vlada Španjolske poduzeti odlučne korake da bi u Kataloniji bio uspostavljen ustavni poredak.

"Španjolska je velika nacija i ozbiljna zemlja. Španjolska ni na koji način neće pokleknuti pred pokušajima nekih osoba da uklone Ustav i principe suživota", kazao je Rajoy.

Kopirati
Drag cursor here to close