Aktiviran članak 155 Ustava

Španjolska vlada preuzela ovlasti Katalonije

Predsjednik španjolske vlade je objavio pokretanje procesa preuzimanja kontrole nad Katalonijom pozivanjem na članak 155 španjolskog Ustava
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2017. u 15:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska vlada odlučila je u subotu smijeniti separatističko čelništvo Katalonije i da prinudi tu regiju na nove izbore, navodeći kako je morala poduzeti te mjere bez presedana i spriječila katalonsku neovisnost.

Planom, koji još zahtijeva odobrenje gornjeg doma parlamenta, Senata, pokušava se riješiti najteža španjolska politička kriza u četiri desetljeća, ali se riskira bijesna reakcija pristalica neovisnosti, koji tijekom dana planiraju ulične prosvjede.

Izlažući odluku vlade, premijer Mariano Rajoy izjavio je da je katalonska ekonomija, na koju otpada petina nacionalne ekonomije, već u lošem stanju kao rezultat nastojnja regionalne vlade da proglasi neovisnost.

''Tražit ćemo od Senata, s ciljem zaštite općih interesa zemlje, da ovlasti vladu da smijeni katalonskog predsjednika i njegovu vladu'', izjavio je Rajoy na konferenciji za novinare.

To je prvi put od španjolskog povratka demokraticiji u kasnim 1970-im da se središnja vlada pozvala na ustavno pravo da preuzme kontrolu nad regijom i da vlada njome izravno iz Madrida.

Izravna vladavina podrazumijeva punu kontrolu nad regionalnom policijom, financijama i javnim medijima. Također će umanjiti ovlasti regionalnog parlamenta.

Rajoy je izjavio kako ne namjerava iskoristiti te posebne ovlasti duže od šest mjeseci i da će sazvati regionalne izbore što je ranije moguće kako bi se situacija vratila u normalu.

''Naš cilj je obnoviti zakon i normalnu kohabitaciju među građanima, koja je značajno pogoršana, nastaviti s ekonomskim oporavkom, koji je danas pod prijetnjom u Kataloniji, i proslaviti izbore u normalnoj situaciji'',izjavio je Rajoy.

Mjere sada mora usvojiti gornji dom španjolskog parlamenta, Senat, čije je glasovanje zakazano za 27. listopad.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji se sastaje sa svojom vladom, obratit će se javnosti u 21.00 sat, priopćio je njegov ured. On bi se trebao pridružiti prosvjedima u Barceloni.

Puigdemont je 10. listopada objavio simboličnu deklaraciju o neovisnosti, ali je u četvrtak zaprijetio da će inzistirati na službenoj neovisnosti dok vlada ne pristane na dijalog.

Očekuje se da katalonski parlament odluči u ponedjeljak hoće li održati plenarnu sjednicu sljedećeg tjedna kako bi službeno proglasio republiku Kataloniju.

Katalonski mediji javili su da bi Puigdemont mogao odlučiti raspustiti regionalni parlament nakon objave neovisnosti i sazvati izbore prije nego što Senat proglasi izravnu vladavinu Madrida.

Po katalonskom zakonu, ti izbori trebali bi se održati u roku od dva mjeseca, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close