Rafali i što još: Detalji strateškog ugovora Hrvatske i Francuske
Hrvatska i Francuska

Rafali i što još: Detalji strateškog ugovora Hrvatske i Francuske

Vijesti / Svijet | 25. 11. 2021. u 14:13 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banskim dvorima u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, potpisani su ugovori o nabavi 12 aviona tipa Rafale od Francuske te Sporazum o strateškom partnerstvu između dviju država, a hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron poslali su poruku kako je važno raditi na priključenju država Zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: AA / Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea

Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, a potpis su stavili ministri obrane dviju zemalja Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti Plenkovića i Macrona.

Hrvatska, prema potpisanom ugovoru, od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda za 1,1 milijardu eura, a riječ je o iznosu koji će biti isplaćen u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Plenković i Macron potpisali su i Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose dviju država, a koji podrazumijeva suradnju na području političkog dijaloga, gospodarske, obrambene te sigurnosne suradnje, kao i kulturnu, znanstvenu, obrazovnu i upravnu suradnju.

Foto: AA / Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea

Hrvatski premijer ocijenio je kako nabava eskadrile borbenih aviona Rafale predstavlja novu fazu odnosa između dvije zemlje, ali kako znači i jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i borbenih sposobnosti Hrvatske vojske.

“Zrakoplovi će sigurno utjecati na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoj teritorij i dobiva sposobnost suradnje u okviru NATO-a i Europske unije”, izjavio je Plenković.

Dodao je kako će borbena eskadrila imati ulogu odvraćanja mogućih pretendenata na hrvatski teritorij, ali biti i izvoznik sigurnosti te važan čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe.

Plenković je dodao kako je posebna tema sastanka bio jugoistok Europe s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je izrazio nadu da će se u narednim tjednima i mjesecima pronaći rješenje za reformu izbornog zakona u toj zemlji “prema Pariško - Daytonskom sporazumu iz 1995. godine”.

Foto: AA / Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea

Predsjednik Francuske je naveo kako su razgovarali o problemima koji postoje između Bugarske i Sjeverne Makedonije kao i o reformi izbornog zakona u BiH.

“Tu trebamo zajednički djelovati i to ćemo učiniti tijekom narednih mjeseci”, poručio je Macron.

Zapadni Balkan ima istu europsku viziju i europski put kao Hrvatska, istaknuo je francuski predsjednik te dodao kako je na ovom području, u nekim zemljama, prije svega potrebno rješavati probleme te stabilizirati međusobne odnose država, Kosova i Srbije, te Bugarske i Sjeverne Makedonije, kao i reformirati izborni zakon u BiH. Naglasio je kako je važno razbiti etničke podjele koje su još prisutne na Zapadnom Balkanu.

Macron je izrazio podršku hrvatskim nastojanjima za ulazak u Schengenski prostor, kao i za ulazak u eurozonu, a potpisivanje ugovora o nabavi borbenih zrakoplova nazvao je povijesno značajnim i važnim za stratešku suradnju te zajedničku sigurnost dviju zemalja i cijele Europske unije.

Foto: AA / Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea

“Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, proces je ispoštovan, potvrdila je da ima solidnu zaštitu svojih vanjskih granica u borbi protiv krijumčarenja”, kazao je Macron te najavio kako zagovara i reformu Schengena.

U 2020. godini Hrvatska i Francuska ostvarile su 1 milijardu eura razmjene, dok je u ovoj godini ta razmjena, zbog pandemije koronavirusa, smanjena na 782 milijuna eura.

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, s tim da će prvi kontingent borbenih zrakoplova biti isporučen krajem 2024, a drugi početkom 2025. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close