Radeta i Jojić

Radikale nije briga za Haag

Radeta je izjavila da, bez obzira što srbijanske vlasti odluče uraditi u ovom slučaju, to ''nije moj problem''.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2019. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerica Radeta i Petar Jojić, zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) koji su optuženi za nepoštivanje Suda u Haagu, izjavili su da se ne namjeravaju predati Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji je – zbog tvrdnji svjedoka da se boje za vlastitu sigurnost – povukao odluku da im dozvoli suđenje u Beogradu.

Radeta je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) kazala kako ona i njezin stranački kolega Jojić neće dobrovoljno ići u Haag kako bi im se sudilo za nepoštivanje suda, usprkos najnovijoj odluci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Naime, u utorak je iz Mehanizma rečeno da će se sudski proces protiv Radete i Jojića vratiti iz Beograda u Haag s obzirom da su svjedoci nevoljni da otkriju podatke srbijanskim vlastima, iz straha za život i sigurnost. Zatraženo je njihovo trenutno uhićenje.

Međutim, Radeta je izjavila da, bez obzira što srbijanske vlasti odluče uraditi u ovom slučaju, to ''nije moj problem''.

''Neću kontaktirati nikoga iz državnih institucija u vezi s tom odlukom. Jednostavno me nije briga za to'', kazala je.

Jojić i Radeta su optuženi za nepoštivanje Haaškog suda uticanjem na svjedoke tijekom suđenja njihovom stranačkom vođi Vojislavu Šešelju. Optuženi su da su prijetili, ucjenjivali i podmićivali svjedoke kako bi promijenili iskaze ili odustali od svjedočenja.

Radeta tvrdi da su ona i Jojić zaštićeni od izručenja Ustavom Srbije, kao i odlukom Višeg suda u Beogradu iz 2016. godine, u kojoj se navodi da nema zakonskih osnova za izručenje radikala s obzirom da srbijanski Zakon o suradnji s Haaškim tribunalom obvezuje vlasti u Beogradu da izručuju samo ljude optužene za ratne zločine, a ne i one optužene za nepoštivanje suda, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close