Udruživanje globalnih sila

Trump otkrio drastičan zaokret u regiji kojom dominaciju želi ostvariti Kina

Za isti su stol na Filipinima sjeli su Indija, Australija, Japan i SAD.
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2017. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geng Shuang, glasnovogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u ponedjeljak kako “regionalna suradnja ne bi trebala biti politizirana niti ekskluzivna”.

Reakcija je to Pekinga na sastanak održan na margini regionalnog sastanka ASEAN-a na Filipinima: za isti su stol sjeli Indija, Australija, Japan i SAD.

Da je riječ o novom formatu suradnje potvrđuje vijest da je skupina dobila ime “Quad” (kratica od kvadrilateralan, četverostran) i da planira aktivno djelovati na prostoru Pacifika.

Takav je model suradnje Japan predlagao još 2007. godine (i tada je premijer, kao i sada, bio Shinzo Abe), svjestan snažnog vojnog jačanja Kine koje je moglo imati samo jedan cilj: uspostavu regionalne hegemonije, javlja Jutarnji list.

Tada je taj proces zaustavljen dijelom globalnom krizom, a dijelom nesklonošću Indije i Australije da se priključe inicijativi.

Sada se pak sigurnosna i geopolitička situacija iz temelja promijenila, Kinu vodi Xi Jinping koji ne krije svoje ambicije za regionalnom (prvo, a zatim globalnom) hegemonijom - nedavno je predstavljen brod koji može godišnje sagraditi devet otoka čime Peking može dodatno, jednostrano proširiti morsku površinu koju svojata na prostoru Južnog kineskog mora, ali i na drugim lokacijama.

Ekonomski moćan Peking stvara svoje saveze u regiji posebno u krugu zemalja koje ne razvijaju demokraciju (Laos, Kambodža, Mianmar), a jedna od ideja je i “izvoz” kineskog modela.

Kina ih na svoju stranu privlači vrlo jednostavno, novcem koji ulaže u projekte (a nešto sjedne i na račune lidera).

A sve je to u okviru projekta “Jedan pojas, jedan put” kojim Kina otvoreno širi svoj geoekonomski pa posljednično i geopolitički utjecaj na prostoru Euroazije i Afrike.

Kopirati
Drag cursor here to close