Automatski SPS

Putinovi ljudi imaju pištolje koji probijaju pancirke

Ovaj se pištolj pojavio tijekom 90-ih kao dio osobnog naoružanja vojnih službenika kako bi mogao probiti svaki zaštitni prsluk
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2019. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najubojitijih i najkompaktnijih pištolja automatski SPS, samopuneći pištolj Serdjukova, oružje je koje koriste pripadnici Federalne službe sigurnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

SPS je pouzdan i u ekstremnim uvjetima, podjednako učinkovit na arktičkoj hladnoći do -50 i na pustinjskim vrućinama do +50. Strijelac koji sa prosječnom obukom ispali 10 metaka iz ovog pištolja ostvarit će dobar učinak pogodaka.

Ostvaruje dobru gustoću grupiranja pogodaka: na udaljenosti od 25 metara disperzija pogodaka iznosi svega 6,5 cm, a na udaljenosti 100 metara – 32 cm. Ovaj se pištolj pojavio tijekom 90-ih kao dio osobnog naoružanja vojnih službenika s obzirom kako je tih godina Rusija bila pogođena valom kriminala, a kriminalci su tada koristili pancirke kako bi se zaštitili od napada. Vojnicima je bio potreban pištolj koji bi mogao probiti taj zaštitni prsluk.

Na udaljenosti od 100 metara SPS sa mecima specijalno izrađenima za ovaj pištolj SP10, učinkovito probija zaštitne prsluke sa titanskim pločama debljine 1,4 mm i 30 slojeva kevlara, ili sa čeličnim limom debljine do 4 mm, piše Russia Beyond.

Video: PRESIDENTS SECURITY IN ACTION

SPS se konstantno usavršava, pa je tako u kolovozu 2012. godine ruski TsNIITochMash, Središnji znanstveno istraživački institut za preciznu strojogradnju, predstavio je još jednu modifikaciju ovog pištolja oznake SR1MP, prenosi Express.hr.

Karakteristična je po tome što ima žljebove duž obje strane prednjeg dijela rama, kao i Piccatinyjevu šinu (za montiranje raznih kolimatorskih nišana), laserske pokazivače cilja i taktičke lampe. Osim toga, na pištolj SR1MP može se postaviti i prigušivač. Ovaj se pištolj proizvodi u tvornici Mayak u Kirovu samo za potrebe elitnih jedinica i u manjim serijama, budući da specijalnim jedinicama nisu potrebne velike isporuke oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close